Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jucker Farm over de Zwitserse pompoenoogst

"Vraag naar vroege pompoenen al verrassend hoog"

Bij Jucker Farm AG, de grootste pompoenteler van Zwitserland, begon de oogst ongeveer twee weken later dan normaal, in week 33. Benjamin Keil, bedrijfsleider van Spargelhof in Rafz: "Het was dit jaar vooral nat en koud, waardoor de vroege teeltmethoden met vliesdoek en folie niet effectief waren. De opbrengst verschilt echter per soort: de sierpompoenen hebben een bevredigend resultaat opgeleverd. Bij de eetbare pompoenen hebben we echter te maken gehad met bijna totale uitval op sommige locaties. Als het zo doorgaat, zullen we ongeveer 20 procent onder de oorspronkelijke verwachtingen uitkomen."


Bedrijfsleider Benjamin Keil

Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van conventionele pompoenen, met name Hokkaido- en flespompoenen, en daarnaast ook Patissan-, spaghetti- en Halloweenpompoenvariëteiten. Volgens Keil is het seizoen commercieel bijzonder goed van start gegaan: "De vraag naar onze vroege pompoenen is al verrassend hoog. Dit toont aan dat pompoenen niet langer alleen een herfstgroente zijn. Deze trend wordt versterkt door nieuwe horeca-concepten, zoals gefrituurde of gevulde pompoen. We streven ernaar deze trend te bevorderen door ook kant-en-klare pompoenproducten te produceren, zoals gehalveerde en ontpitte pompoenen en vleesvervangers met pompoen en doperwten."

De pompoenen vinden hun weg naar de consument via de retail, de horeca of via hun eigen boerderijwinkels.

Afhankelijk van het weer wordt de lokale pompoen tot februari op de markt gebracht. Vanaf eind augustus zijn er meestal de eerste promoties in de Zwitserse retail. Tegelijkertijd zijn er ook geïmporteerde goederen uit Spanje, Italië, Portugal en Zuid-Afrika te vinden in de supermarkten. Keil: "De klassieke piek concentreert zich echter in de tweede helft van oktober, vlak voor Halloween. In deze periode is er niet alleen veel vraag naar Halloweenpompoenen, maar naar het hele pompoenassortiment." Vergeleken met vorig jaar moest er een gematigde prijsstijging worden doorgevoerd, zonder voorbij te gaan aan de daling van de koopkracht en de toegenomen prijsgevoeligheid onder consumenten.


Pompoen in de opslag

Continuïteit kenmerkt Zwitserse pompoenenteelt
Jucker Farm verwerkt en vermarkt tot 1.500 ton pompoen per jaar, afkomstig van de eigen teelt of van geselecteerde pompoenteeltbedrijven in heel Zwitserland. Vanwege de vruchtwisseling is het soms een uitdaging om de benodigde teeltcapaciteit te bestellen om aan de vraag te voldoen, legt Keil uit. "Desondanks hebben we gemerkt dat de belangstelling voor de pompoenenteelt in Zwitserland al enkele jaren stabiel is."


De pompoen wordt geoogst

Investering in verwerkingstechniek
Om de slagkracht rondom pompoenen te verhogen werd recentelijk een individuele lijn van de Nederlandse toeleverancier Burg Machinery in gebruik genomen. Het gaat hierbij om een complete oplossing voor (voor)wassen, borstelen, drogen, wegen en sorteren van de pompoenen van eigen bodem. "De machine is pas net in gebruik, dus we moeten hier en daar nog wat verbeteringen doorvoeren. Niettemin hebben we onze output nu al tot wel 2.500 pompoenen per uur kunnen verhogen. In die zin mogen we niet klagen over de eerste resultaten", besluit Keil.


Impressie van de nieuwe Burg-installatie

Voor meer informatie:
Benjamin Keil
Jucker Farm AG
Dorfstrasse 23
CH-8607 Seegräben, Zwitserland
Tel.: +41 44 934 34 84
[email protected]
www.juckerfarm.ch

Publicatiedatum: