Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pépinières Multibaies

"Gebrek aan nieuwe rassen in blauwe bessensector"

Nieuwe marktverwachtingen, veranderingen in het rassenlandschap... Mathieu Billotte, hoofd van Multibaies, een Franse kwekerij gespecialiseerd in blauwe bessen, laat zijn licht schijnen over de recente veranderingen in de sector van deze zachtfruitsoort waarvan de populariteit nog steeds blijft toenemen.

"We zijn nog steeds grotendeels afhankelijk van de export"
De meeste blauwe bessen die in Frankrijk worden geconsumeerd, worden geïmporteerd uit Spanje, Marokko en Peru. De afgelopen jaren heeft de Franse blauwe bessenteelt echter een ononderbroken groei gekend, aangemoedigd door de sterke vraag vanuit de retail naar product van Franse origine. Maar deze trend vertraagt nu.

"Deze ononderbroken groei vertraagt. Het is waar dat de Franse markt weer aantrekt, maar het is niet genoeg, dus als kwekerij zijn we nog steeds grotendeels afhankelijk van de export. In Europa is het areaal al omvangrijk, dus er is een beetje een afwachtende houding wat betreft uitbreidingen. Ook in Marokko, dat 100% van zijn blauwe bessen exporteert naar de EU." Ondanks deze stagnatie blijft Mathieu Billotte ervan overtuigd dat "er nog steeds ruimte is om een Frans aanbod te ontwikkelen".

Georgië: een strategische markt?
Voor Multibaies, dat 80% van zijn planten naar het buitenland exporteert, met name naar Spanje, Portugal, Marokko en Griekenland, is Georgië al lang een zeer aantrekkelijke markt. "In de jaren 2000 was Georgië erg afhankelijk van de Russische markt, maar zijn aanvraag om lid te worden van de NAVO in 2008 verergerde de reeds bestaande spanningen tussen de twee staten. Het uitbreken van de Russisch-Georgische oorlog dwong Georgië, dat geen gespecialiseerde kwekerijen heeft, om zich tot andere landen te wenden om planten te importeren. Na zijn kandidatuur kreeg het land Amerikaanse tuinbouwsteun via USAID, waardoor het de blauwe bessenteelt massaal kon ontwikkelen en enkele duizenden hectaren kon aanplanten. Na verloop van tijd wendden meer en meer Georgische telers zich tot andere landen voor goedkoper plantmateriaal, wat uiteindelijk leidde tot een aantal problemen met de conformiteit van rassen, wat gedurende meerdere jaren een grote impact had op de sector. Vandaag de dag weten Georgische telers hoe ze onderscheid moeten maken tussen serieuze en minder betrouwbare partners."

Wat zijn de nieuwe markteisen?
"Hoewel de blauwe bes een meerjarige plant is die niet zo vaak hoeft te worden vernieuwd als bijvoorbeeld de framboos, is het nog steeds wenselijk om aan rassenvernieuwing te doen. Dit komt doordat de marktstandaarden veranderen en kopers nu grotere maten, houdbaarheid en meer smaak eisen."

Om aan deze eisen te voldoen, heeft Multibaies een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Fall Creek. Dankzij dit partnerschap kan de kwekerij haar assortiment uitbreiden om variëteiten aan te bieden die voldoen aan de nieuwe normen en om de afzetmogelijkheden zowel in Frankrijk als in Europa te vergroten.

Een andere trend is dat er steeds meer late rassen worden waargenomen in de hele fruitsector. "Het is een kwestie van verkoopperiodes. Traditioneel komen er op het hoogtepunt van het seizoen relatief grote volumes op de markt en dan wordt het aanbod te groot in verhouding tot de vraag. Dus om gedurende het hele seizoen een goed prijsniveau te behouden, moet er zowel vroeg als laat in het seizoen geoogst worden." Voorbeelden van late variëteiten aangeboden door Multibaies zijn Velluto Blue en het extra late ras Centra Blue, twee vaccinium virgatum variëteiten.

Eigen in vitro laboratorium
"We zijn een van de weinige kwekerijen met end-to-end expertise", legt Mathieu Billotte uit. "Ons in vitro laboratorium maakt het mogelijk om het proces van a tot z te controleren. Het is een duidelijk voordeel ten opzichte van de concurrentie, omdat het ons in staat stelt om gepast te reageren op marktomstandigheden en dus grotere hoeveelheden te produceren in een beperkte tijd, waardoor onze kansen om orders binnen te halen toenemen."

Een ander onmiskenbaar voordeel is de aanwezigheid van het laboratorium op Franse bodem. "Toegegeven, we zullen nooit de goedkoopste op de markt zijn, wat een concurrentiehandicap kan zijn, maar we geven onze partners gemoedsrust. Want in het geval van geschillen, en in het bijzonder diefstal van intellectueel eigendom, is het de Franse wetgeving die in actie treedt. En de Franse wetgeving is een van de strengste op dit gebied en biedt onze partners meer garanties dan andere rechtssystemen." Het zijn deze garanties die Multibaies vandaag in staat stellen om samen te werken met grote teeltbedrijven uit de hele wereld.

Voor meer informatie:
Mathieu Billotte
Pépinières Multibaies
La Maison Rouge 49
RD 210 - Montjean
49570 Mauges sur Loire (Frankrijk)
Tel: +33 (0)2 41 42 14 14
Tel: +33 (0)6 24 98 43 14
[email protected]
[email protected]
https://multibaies.com/

Publicatiedatum: