Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter Vandooren:

"Nieuwe bio-prei komt op een aantrekkende biologische markt"

Tholen - Bij teler Pieter Vandooren is op dit moment de oogst van de nieuwe biologische prei in volle gang. "We zijn altijd wat eerder dan de meeste telers, waardoor er traditioneel een mooie markt voor de prei is rond deze periode", zo vertelt de biologische teler uit het Vlaamse Hooglede. "De grotere volumes van andere telers verwachten we ongeveer begin oktober op de markt, dus hoe het dan zal zijn, is nog even afwachten."

"Het ziet er in ieder geval goed uit", zo vertelt een tevreden Pieter. "Tripsschade lijkt over het algemeen mee te vallen, dus dat is zeer positief. We zijn van de week op de REO Veiling geweest en daar zat ik naast een gangbare teler, die zei dat hij onze prei er mooier uit vond zien dan zijn eigen product. Dat is bijzonder, maar soms gebeurt dat. Over het algemeen denk ik dat we met prima product kunnen werken komend seizoen."

Stijgende trend in biomarkt
"Ook qua opbrengsten hebben we niet veel te klagen", vervolgt hij. "Ik denk dat we ongeveer een 35 ton kunnen verwachten, dus het is ça va. Het is hopen op veel vraag, zodat we een mooie verkoop tegemoet kunnen zien." Voorlopig ziet dit er voor Pieter, die ongeveer tot en met mei doorgaat met de prei, positief uit. "Deze periode zit de markt voor prei altijd wel goed. Dat geldt overigens ook voor bloemkool en venkel, die vlot weglopen. Pompoenen hebben we ook voor het eerst dit jaar, maar alles verkoopt prima. De eerste indruk is toch dat de biomarkt weer wat aantrekt dit seizoen."

Het is de laatste jaren niet altijd even makkelijk geweest op de biologische markt, maar er zit dus weer een stijgende lijn in, zo ervaart Pieter. "We zien dat verschillende partijen weer meer vragen. Misschien dat er wat telers zijn weggevallen of er is simpelweg meer vraag vanuit de consument. Ik durf het niet precies te zeggen, maar we zien dat er meer afzetkanalen zijn, dus dat is nooit slecht. De prijzen liggen daardoor ook op een hoog niveau momenteel. Op de vrije markt liggen ze zelfs wat beter dan in de contractteelt, dus hopen dat dit een beetje aanhoudt."

Meloenen populair
Naast de prei heeft de teler ook venkel, bloemkool, Romanesco, knolselderij, pompoenen en spinazie op zijn bedrijf heeft staan op zo'n 45 hectare. "Daarnaast telen we ook Charentais meloenen, waar we op dit moment in de oogst zitten. Dat is redelijk kleinschalig, maar loopt toch vlot weg. We hebben hierin geluk met het weer. We zijn er begin augustus mee begonnen en het loopt nog een week of twee door. Zo lang de temperaturen goed zijn, verkoopt dat altijd wel leuk. Je ziet ook dat er steeds meer interesse voor is. In België teelt men sowieso steeds meer haar eigen meloenen en daar is ook vraag naar, ondanks dat we nog altijd niet kunnen concurreren met het Spaanse product. Voor ons zijn het kleine producties, maar het is een leuke teelt om erbij te hebben."

Voor meer informatie:
Pieter Vandooren
Yokkerstraat 6
8830 Hooglede, België
+32472292756
[email protected]