Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Palletbedrijf Van der Pol

In Primeur 18 van 26 mei 1989 een reportage over Palletbedrijf Van der Pol in Woensdrecht. In 2023 vierde dit bedrijf nog het 50-jarig jubileum. In onderstaand artikel de jonge Frank van der Pol aan het woord. Frank overleed begin dit jaar.

Kistenverhuur blijkt gat in de markt
De heer Van der Pol sr., van huis uit tuinder in Rhoon, vestigde zich wegens onteigening in december 1976 in Woensdrecht. Van de kassen ging men over op de handel in pallets en kisten. In het begin deed men daarvan alleen de reparaties en later kwam de handel in gebruikte pallets erbij. Op een gegeven moment ging men over op het zelf vervaardigen van de pallets en kisten. Drie jaar geleden is vader Van der Pol gestopt. Sinds die tijd runt zijn 33-jarige zoon Frank het palletbedrijf alleen. Hij heeft 15 man personeel in dienst.

De heer Frank van der Pol, die sinds 19854 de zaak alleen runt

Pallets en kisten
De firma Van der Pol maakt zowel eenmalige als meermalige pallets en alle soorten kisten die o.a. gebruikt worden voor fruit, uien, aardappelen, witlof en zaad. Per week worden zo'n 5.000 pallets geproduceerd. Vorig jaar heeft men in totaal 15.000 kisten afgeleverd. Het hout voor de pallets, vuren en grenen, komt uit Noord-Europa, Chili, Brazilië en Portugal. Uit Maleisië importeert men Keroeing hout. Dit is veel harder dan vuren en grenen en wordt gebruikt voor de buitenste planken om de levensduur van meermalige pallets te verlengen. Uit de Noord-Europese landen wordt het hout geïmporteerd voor de kisten. Het komt allemaal ongeschaafd binnen in de haven en gaat eerst naar de schaverij. De voorraad hout ligt tussen 3.000 en 4.000 m³. De heer Van der Pol: "Vure- of grenenhout maakt kwalitatief gezien niet veel uit. Wij gebruiken voor 90% vuren omdat dit niet verkleurt. Grenen kleurt snel blauw als het vochtig wordt."


Per week worden ongeveer 5.000 pallets geproduceerd

Klanten
De klanten van Van der Pol bevinden zich hoofdzakelijk in de agrarische sector, alsmede in de chemische industrie. Vooral de aardappel- en uienbranche zijn voor het palletbedrijf belangrijk. De vaste klanten willen allemaal iets anders. De verschillende eisen die ze stellen, betreffen onder meer de dikte van het hout en de opening tussen de planken. Naar België gaat 10% van de produktie. Dat het hout uit de Ardennen van een mindere kwaliteit is, is er volgens de heer Van der Pol de oorzaak van dat veel Belgen hun pallets en kisten in Nederland kopen.

De heer Van de Pol sr., van huis uit tuinder in Rhoon

Verhuur
Door de geringe winsten die de agrarische handel de laatste jaren maakt, zijn er in de bedrijfstak onvoldoende middelen beschikbaar om in nieuwe kisten te investeren. Anderzijds ziet Van der Pol het verhuren als een onderdeel van een moderne bedrijfsvoering. Talloze bedrijven zijn in het verleden overgegaan op autoleasing, waardoor grote investeringen overbodig werden. In de kistenverhuur zag Van der Pol een gat in de markt. Hij is daar drie jaar geleden mee gestart. Thans verhuurt hij kisten voor elke branche. Vooral de verhuur van witlofkisten neemt het laatst jaar sterk toe. Men kan de kisten voor een seizoen huren, zodat het allemaal jaarcontracten zijn. De huurprijzen zijn afhankelijk van het soort kist. Ze worden verhuurd aan de aardappel-, uien- en de witlofbranche om enkele voorbeelden te noemen. Het materiaal is nieuw of een jaar oud. De heer Van der Pol: "Het verhuren blijkt een groot succes. Drie jaar geleden hadden we 1.000 kisten in de verhuur zitten. Op dit moment zijn het al meer dan 7.000 stuks."

Bron: Primeur - 3e jaargang - nr. 18 - 26 mei 1989