Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere ananassen uit Ivoorkust

Ongunstige weersomstandigheden hebben dit jaar het ananasseizoen in Ivoorkust gekenmerkt, waardoor het aandeel van grote maten is afgenomen, volgens Djegnan Marius, export salesmanager bij Carte D'OR CI.

"De afgelopen twee jaar waren de weersomstandigheden ongunstig, vooral door het gebrek aan regen. Grote M6- en M7-maten zijn daardoor zeldzaam. Aan de andere kant is de fytosanitaire situatie onder controle, en we slagen erin om biologische ananassen van goede kwaliteit te oogsten met een opbrengst van meer dan 1.500 kg per hectare. Over het algemeen gaat alles goed, hoewel we betere seizoenen hebben gekend," licht Marius toe.

Hoewel de nationale export is gedaald ten opzichte van het vorige seizoen, zegt Marius dat zijn prestaties bovengemiddeld zijn. "Vorig jaar exporteerden we 410 ton. Dit jaar zitten we, drie maanden voor het einde van onze kalender, al op 386 ton. We hebben nog steeds een exportcapaciteit van drie containers per maand voor de variƫteit MD2."

"Dit jaar zien we meer vraag vanuit Nederland, Spanje en Italiƫ, terwijl de vraag vanuit Frankrijk langzamer is dan normaal. Ik denk dat er nog steeds grote zakelijke kansen zijn op andere markten zoals Rusland en het VK," voegt Marius toe.

Prijzen handhaven
De prijzen blijven op hetzelfde niveau als vorig seizoen, maar Marius verwacht volgend jaar een stijging: "De kosten voor teelt en materiaal stijgen, terwijl de opbrengst daalt door de kleinere maten. Bovendien schakelt de GlobalGAP Bio-certificering over naar de volgende versie, wat het moeilijk maakt om de huidige prijzen te handhaven. We zullen echter dezelfde prijzen blijven hanteren tot het einde van het jaar."

"Ivoorkust concurreert met Kameroen op de Europese ananasmarkt," zegt Marius. "Onze buren in Kameroen verbouwen meer ananas, maar wij zijn ons aan het organiseren om meer marktaandeel te veroveren, vooral in het biologische segment."

Voor meer informatie:
Ali Edwige
Carte D'OR CI
Tel: +225 07 80 43 19
[email protected]
Djegnan Marius
Tel: +225 08 18 03 25
[email protected]

Publicatiedatum: