Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Escavox

"Kwaliteitsborging overzees transport met miljoenen datapunten in de keten"

"Het plaatsen van temperatuurloggers in onze containers is niet revolutionair. Het feit dat Escavox de verzamelde gegevens ontsluit, dat is behoorlijk revolutionair", zegt Awie de Jager, CEO van het Zuid-Afrikaanse Delecta Fruit. In de vier maanden dat zijn bedrijf de gegevens van de keten bijhoudt met behulp van Escavox, zijn er al verbeterpunten geïdentificeerd.

"Je geeft geld uit om deze slimme logger in je container te plaatsen, maar vervolgens laat je de gegevens gewoon in de ether zweven en je gebruikt ze alleen als er een probleem is", vertelt Luke Wood, directeur van Escavox, een Australisch bedrijf dat aan populariteit heeft gewonnen onder de grote namen in de Zuid-Afrikaanse fruitexport. "Die gegevens zijn goud waard, leer er gewoon gebruik van te maken. Maar dat is niet gemakkelijk, elke reis is uniek. Wij analyseren de gegevens op een manier zoals, eerlijk gezegd, niemand anders het doet."


Luke Wood van Escavox: "Als ik kan aantonen dat ik mijn keten consequent beheer, loop je een lager risico als je bij mij koopt: risicogebaseerde prijszetting."

Er zijn volgens Wood twee dingen om over na te denken: enerzijds de traditionele logistieke kant die fysiek bijhoudt waar het product is en anderzijds de functie die zich bezighoudt met de verzendtemperatuur en de relatie tussen temperatuur en kwaliteit. "Een veredelde verzekering", zo noemt hij het. "Deze twee problemen worden meestal onafhankelijk van elkaar opgelost. Wat wij doen, is die gegevenssets samenvoegen. We bekijken de fysieke keten door een kwaliteitsbril en de manier waarop we de informatie verwerken, betekent dat we het gesprek van richting kunnen veranderen."

Wood legt uit dat wanneer importeurs vragen stellen over de temperatuur, ze eigenlijk willen weten: heeft het invloed op mijn goederen? Presteert de lading binnen de kwaliteitsspecificaties? Het antwoord van Escavox is dat de huidige ketens duidelijk tekortschieten. "We hebben nog steeds ongelooflijke hoeveelheden afval aan het einde van de keten, of het nu in de winkel is of thuis. We voorspellen de voorraad niet goed en we zien dat hier en daar een kwaliteitscontrole niet voldoende is om voedselverspilling te voorkomen."


De fysieke keten bekijken door een kwaliteitsbril (foto's: Escavox)

Onderbenutte gegevens omzetten in een hefboom voor exporteurs
Wood merkt op dat telers en exporteurs een instrument nodig hebben om zichzelf te verdedigen en tegelijkertijd een kwaliteitsgarantie te bieden. De enigen in de keten die direct worden beloond voor kwaliteit zijn de teler, de exporteur en de retailer. De gegevens die Escavox uit de momenteel onderbenutte data haalt, stelt de exporterende kant in staat om een serieus gesprek met de klant aan te gaan.

Bedrijven hebben niet de middelen om de temperatuurlogboeken van duizenden containers door te nemen, en als ze dat al doen, worden de gegevens vooral gebruikt om afwijzingen en claims te bestrijden, wat in feite een minuscuul aspect van de keten is. "En niet afgekeurd worden is geen teken van kwaliteit. Het is alleen een teken dat je niet bent afgewezen."

"Dat is de precies de verschuiving in de benadering", vervolgt hij. "We veranderen gegevens in een ROI-activa (return on investment). Als ik kan aantonen dat ik mijn keten consistent beheer, loop je een lager risico als je bij mij koopt: risicogebaseerde prijszetting. Risico is er om beheerd te worden. Als ik begrijp wat er met mijn product is gebeurd in termen van kwaliteit, kan ik mijn klant bellen en zeggen dat de container langer in de haven heeft gestaan dan verwacht. Zoals bij elk commercieel gesprek ben ik vooruitgelopen op het probleem en heb ik het gesprek van richting veranderd."



"Escavox biedt een zeer aantrekkelijke waardepropositie", merkt Awie de Jager van Delecta Fruit op. "Een consument heeft bepaalde verwachtingen van een product, terwijl een teler de mogelijkheid heeft om een bepaald product te laden, maar daartussen zit een koudeketen die beheerd moet worden. De kloof tussen wat verpakt is en wat ontvangen is, is voor een groot aantal producten heel verschillend. Toen ik Luke hoorde spreken op de Asia Fruit Logistica, viel die zin me echt op, en daarin ligt de kans voor oplossingen."

Escavox wil die kloof verkleinen om voedselverspilling tegen te gaan. Elke verbetering in de keten, wijst De Jager, zal noodzakelijkerwijs resulteren in een langere houdbaarheid en dus minder voedselverliezen. Wood merkt op dat Escavox een geavanceerde analyse test om de temperatuur van vruchtvlees in de keten te voorspellen.

Ook helpen de gegevens een exporteur om te leren welke producten beter om kunnen gaan met koudebehandelingsprotocollen. "Bij Delecta hebben we veel markten waarvoor we de producten een koudebehandeling moeten geven. Veel van de protocollen vereisen een langdurige behandeling, maar als je je doel hebt bereikt voor bijvoorbeeld 21 dagen, moet je je product niet langer onder koudestress plaatsen."

"De regelgeving rust zwaar op de fruitsector en Escavox zal daarbinnen een hulpmiddel zijn", besluit De Jager.

Voor meer informatie:
Matthew Mules
Escavox
Tel: +27 64 632 0296 (Zuid-Afrika)
[email protected]
https://www.escavox.com/

Publicatiedatum: