Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw goed jaar voor Italiaanse druiven met pit

"Vorig jaar, tijdens de Fruit Attraction in Madrid, vroeg ik me af of de Italiaanse druivensector 2023 als een uitzondering moest beschouwen vanwege de 'herontdekking' van traditionele druivenrassen", zegt Teresa Diomede, eigenaar van het teeltbedrijf Racemus en verantwoordelijke bij de telersorganisatie Apoc. "Vandaag kan ik zeggen dat de goede afzet van vorig jaar geen op zichzelf staand geval was: ook dit jaar zullen consumenten, als ze druiven met pit in de schappen van de supermarkt vinden, ze kopen, en zelfs tegen middelhoge prijzen."

"Traditionele druiven, voornamelijk van het Italia ras, vinden opnieuw hun weg naar de Italiaanse en buitenlandse markt, tegen prijzen die min of meer overeenkomen met die van vorig jaar. De vraag is groot, al geldt dit wel voor alle soorten druiven", aldus Teresa.

De zakenvrouw benadrukt echter dat het ondenkbaar is dat iedereen weer uitsluitend rassen met pit gaat telen en verkopen, aangezien pitloze variëteiten ook nog steeds op grote schaal worden geconsumeerd. "Maar wie koppig doorgaat met het telen van traditionele druiven is op dit moment heel tevreden", zegt ze.

Racemus, een bedrijf dat gespecialiseerd is in rode druiven met en zonder pit, is ongeveer 20 dagen eerder dan normaal begonnen met de oogst. "We zijn gestart met de rassen Crimson en Red Globe. Tien dagen geleden kwam daar het Italia ras bij. Van zowel de druiven met als zonder pit is de oogst kleiner dan vorig jaar. Vooral bij Red Globe, maar ook bij de Italia druif, zien we trossen die minder wegen. Dit zorgt voor ongerustheid bij de telers, aangezien we grote vaste kosten hebben per hectare", legt ze uit.

Net als andere telers gaat Diomede uit van een zeer kort seizoen. "Als het weer droog en heet blijft in Apulië en de markt de huidige interesse vasthoudt, zouden we het kortste seizoen in de geschiedenis kunnen optekenen. Of dat nu positief is of niet, dat is moeilijk te zeggen."

Bovendien zorgt de klimaatverandering ervoor dat de druiven in Apulië steeds vroeger worden geoogst, wat voor overlap zorgt met het Siciliaanse seizoen. Dit jaar is dit overduidelijk en dat is niet goed voor de marktprestaties van beide herkomsten."

Over de meldingen van diefstallen op het platteland zegt Diomede dat ze helaas aan de orde van de dag zijn. "Er is geen druivenseizoen zonder diefstallen. Het aantal diefstallen neemt van tijd tot tijd toe en het gaat niet alleen om het stelen van druiventrossen of bijvoorbeeld ijzer of koper, maar ook om het beschadigen van waterputten en infrastructuur. We proberen ons te wapenen door waakzaam te blijven en met meerdere telers de krachten te bundelen. Maar natuurlijk zou de oogst een feest moeten zijn dat niet wordt verstoord door de noodzaak om te patrouilleren op de percelen", zegt ze.

Tot slot benadrukt Diomede ten minste twee andere problemen die zorgen baren: "De monniksparkiet, die graag druiven en amandelen lust, en wilde zwijnen, die een gevaar vormen voor degenen die op de velden werken."

Voor meer informatie:
Teresa Diomede
Azienda Agricola Racemus
Viale del Commercio Lotto 17/19
70018 Rutigliano (BA) – Italië
Tel: +39 (0)84761325
[email protected]
www.racemus.com

Apoc
Via R. Wagner K1 (P.co Arbostella)
84131 Salerno – Italië
Tel: +39 (0)89 331758
www.apocsalerno.it

Publicatiedatum: