Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iets hogere telersprijzen

Kleinere oogst en minder import aan begin Valenciaans citrusseizoen

De start van het nieuwe citrusseizoen in de regio Valencia wordt gekenmerkt door een lager aanbod op de markt, wat een invloed heeft op de eerste verkopen op hout. Op de veiling in Valencia zijn de eerste telersprijzen van het seizoen vergelijkbaar met die van een jaar geleden, maar enigszins aangepast om de verwachte opbrengstdaling en de hoge teeltkosten als gevolg van droogte en plaagdruk te compenseren.

"Citrustelers maken zich zorgen omdat de kosten de pan uit rijzen en het rendement per hectare afneemt", stellen ze bij telersorganisatie Ava-Asaja. "We zijn sinds de winter niet gestopt met bewateren en toch hebben de gewassen last van waterstress. We hebben het aantal behandelingen om plagen te bestrijden vermenigvuldigd, maar door het gebrek aan doeltreffende stoffen zal er veel uitval te noteren vallen. Er komt ook minder import binnen, vooral uit Zuid-Afrika, dat te lijden heeft gehad van vorst en hagel en van problemen om te voldoen aan de koudebehandeling. Daarom lijkt het logisch dat de houtverkoop komende weken zal worden opgedreven, zodat de handelaren zich kunnen verzekeren van voldoende aanvoer om de Europese markt adequaat te bedienen."

Volgens de veiling in Valencia komen de eerste contractprijzen voor de extra-vroege rassen overeen met die van vorig seizoen: €0,28 per kilo (excl. BTW) voor Okitsu mandarijnen, €0,255 voor Owari, €0,53 voor Clemenrubí en Orogrós, €0,60 voor Oronules, €0,35 voor Marisol en €0,425 voor Arrufatina.

Voor de meerderheid van de later rijpende rassen zijn de telersprijzen op hout iets hoger dan vorig seizoen: €0,415 per kilo voor Clemenules (met een maximumprijs van €0,48), tegenover €0,385 vorig jaar, en €0,29 voor Navelina (met een maximumprijs van €0,36), tegenover €0,253 in september 2023.

Ava-Asaja raadt de citrustelers aan om vóór de verkoop van hun oogst de referentieprijzen te raadplegen die de veiling publiceert op basis van reeds afgesloten contracten en om rekening te houden met hun teeltkosten. Volgens berekeningen van de telersorganisatie zijn de gemiddelde teeltkosten sinds 2020 met 18% gestegen tot €0,27 per kilo voor sinaasappelen en €0,33 per kilo voor mandarijnen.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
[email protected]
www.avaasaja.org

Publicatiedatum: