Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Walnuts.ge

Georgische walnotenhandelaar wil 50 ha uitbreiden

Vanwege de toenemende vraag op de binnenlandse markt onderzoekt het bedrijf Walnuts.ge momenteel de mogelijkheid om de walnotenplantage in Oost-Georgië, die al meer dan 200 hectare beslaat, uit te breiden met nog eens 50 hectare. Het afzetpotentieel van walnoten is enorm, benadrukt Ivo Siewert, een van de Duitse mede-partners, die al in Georgië woont sinds het project zeven jaar geleden werd opgericht. "Het klimaat in Georgië is ideaal voor de walnootteelt en het product is diep geworteld in de cultuur van het land. Niet voor niets heeft Georgië de hoogste consumptie van walnoten per hoofd van de bevolking ter wereld. Toch wordt een groot deel van de benodigde hoeveelheid nog steeds geïmporteerd uit het buitenland en toen we met de plantage begonnen, was er geen grote producent die zuivere walnoten van lokale teelt kon leveren."


Walnotenplantage in Sagarejo, Oost-Georgië

Walnuts.ge wordt nu erkend als hét bedrijf voor de industriële walnootteelt in Georgië en werkt sinds het begin samen met gerenommeerde experts uit Spanje en Portugal. Het groeiende bedrijf heeft momenteel ongeveer 25 vaste medewerkers in dienst. Er zijn voldoende dagloners, aangezien de plantage in de onmiddellijke nabijheid van een van de grootste dorpen in de regio ligt. Qua automatisering vertrouwt het bedrijf op oogstmachines van Monchiero en een verwerkingsinstallatie van Obreo. Siewert: "In de teelt gebruiken we uitsluitend de twee variëteiten Chandler (80 procent) en Howard (20 procent). Chandler is de meest gewilde variëteit op de wereldmarkt. Howard begint iets eerder met bloeien en daarom vullen de twee variëteiten elkaar perfect aan. Beide variëteiten verkopen even goed op de markt en daarom overwegen we op dit moment geen andere rassen."


Walnuts.ge plant nieuwe bomen op ongeveer 50 hectare in het komende jaar.

Focus op de Georgische binnenlandse markt
Qua handel richt het bedrijf zich uitsluitend op de versmarkt. "Omdat onze noten erg waardevol zijn, zijn ze minder geschikt voor industrieel gebruik. Tot nu toe hebben we ons voornamelijk gericht op de Georgische thuismarkt. Deze markt is nog lang niet verzadigd en Georgische consumenten tonen grote interesse in noten van hoge kwaliteit. Desondanks hebben we alle certificaten die we nodig hebben om te exporteren naar belangrijke markten zoals de EU," legt Siewert uit.


De modernste machines worden gebruikt tijdens de oogst.

Het seizoen van dit jaar is veelbelovend van start gegaan, vervolgt Siewert. "De meeste van onze klanten van vorig jaar zijn geïnteresseerd om opnieuw te kopen. Bovendien blijft de prijssituatie in Georgië interessant voor ons. We zien weinig concurrentiedruk van landen met massaproductie zoals de VS of Chili. Hoewel hun marktprijzen aanzienlijk lager zijn dan de onze, komt dit ook tot uiting in de kwaliteit. Onze klanten waarderen de korte aanvoerketen en de compromisloze versheid van de producten en betalen graag de hogere prijzen."

Capaciteitsuitbreiding tot 150 hectare mogelijk
Met de geplande uitbreiding van de plantage kijkt het bedrijf vol vertrouwen vooruit. Siewert: "Naar onze mening heeft de Georgische markt nog steeds een goed groeipotentieel en verschillende voordelen ten opzichte van andere teeltlanden, vooral de nabijheid van de grootste consumentenmarkten. Er is zeker ruimte voor uitbreiding: onze verwerkingsfaciliteiten zouden nog capaciteit hebben voor nog eens 150 ha."

Voor meer informatie:
Ivo Siewers
Walnuts.ge
Kantoor Tbilisi
I. Tarkanishvili St 16
Tbilisi, Georgië
Tel.: +995 595 01 70 89
[email protected]
www.walnuts.ge

Publicatiedatum: