Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UNPT

Franse oogst bewaaraardappelen in lijn met tienjarig gemiddelde

De Franse aardappeltelersunie UNPT heeft haar eerste oogstraming bewaaraardappelen 2024 gepresenteerd. "Ondanks weersgerelateerde en fitosanitaire uitdagingen en een gecompliceerde aanvoer van pootaardappelen, lijken de vooruitzichten voor de opbrengst en prijzen evenwichtig. De sector zou daarom in de mogelijkheid moeten verkeren om zich goed voor te bereiden op het volgende verkoopseizoen 2025/2026", aldus de UNPT in haar persbericht.

Een jaar van extremen
"Hoewel het poten tot anderhalve maand was uitgesteld en de druk van schimmelziekten, met name meeldauw, was toegenomen door uitzonderlijk nat weer, voorspellen de eerste modellen en studies van de UNPT een gemiddelde opbrengst van 45,5 ton per hectare, al zijn er grote verschillen naargelang het ras, de plantdatum en het teeltgebied. Een dergelijke opbrengst, die nog moet worden bevestigd, ligt in de lijn van het tienjarig gemiddelde en zou moeten volstaan om gedurende het volledige verkoopseizoen te voldoen aan de stijgende vraag van de verschillende afzetmarkten naar Franse aardappelen. De uiteindelijke kwaliteit van de oogst (wasbaarheid, droge stof, maatsortering) moet nog worden beoordeeld, maar ziet er in dit stadium vrij goed uit."

De toekomst veilig stellen
"Aan vraagzijde blijft de trend positief op de Franse, Europese en wereldmarkt. Tegen deze achtergrond moeten de prijzen concurrerend blijven om de aardappeltelers in staat te stellen te voldoen aan de groeiende behoeften van de sector op middellange en lange termijn. Deze ontwikkeling kan niet worden gerealiseerd zonder serieus rekening te houden met de kosten van de "risicofactor", met name klimaatverandering en investeringen die nodig zijn om te voldoen aan nieuwe maatschappelijke behoeften in de overgang naar een CO₂-arme economie."

Voor meer informatie: unpt.fr

Publicatiedatum: