Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marokkaanse avocado-exporteur Bouljid:

"Het wordt een seizoen om nooit te vergeten"

Veel avocadotelers in de noordwestelijke Marokkaanse regio Larache verwachten een volumetoename voor het komende seizoen. Ramingen variëren van een toename van 33% tot 50% ten opzichte van vorig seizoen. Ahmed Bouljid, eigenaar van Entrepôt Frigorifique Lixus, vindt deze schattingen echter te laag. Hij beweert dat het volume met 80% zal toenemen, wat neerkomt op 50.000 ton meer dan vorig seizoen.

Bouljid: "De omstandigheden zijn dit jaar zeer gunstig voor de avocadosector. Ik verwacht een volume van 110 duizend ton, waarvan 95-100 duizend ton geëxporteerd kan worden, mits de weersomstandigheden stabiel blijven."

"Het succes van het seizoen kan al in juli worden beoordeeld. Normaal gesproken hebben we in die tijd van het jaar te maken met chergui (hete, droge wind), maar dit jaar niet. Daarnaast was de regenval in maart beter dan vorig jaar. Het klimaat in de regio was dit seizoen over het algemeen tropisch, wat resulteerde in een natuurlijke uitdunning van het fruit met ongeveer 10%. In dit late groeistadium zien we nog geen marmering in het fruit. Hoewel we nog niet zeker zijn van de uiteindelijke grootte, verwachten we een grotere aanwezigheid van grote maten dan vorig seizoen."

"Bovendien is het teeltgebied toegenomen omdat de jonge scheuten die drie jaar geleden zijn geplant nu rijp zijn en in productie komen. Gezien de algemene kwaliteitsverbetering zullen er niet veel gaten vallen. We hopen dat er geen harde wind staat in oktober of november. Als dat zo is, wordt het een seizoen om nooit te vergeten, met de beste teelt tot nu toe in termen van volume, kwaliteit en verkoopresultaten."

De eerste oogsten worden verwacht in week 38/39 voor Green Skin variëteiten en week 43 voor Hass, met een piekoogst vanaf 15 december, aldus Bouljid. De exporteur voegt eraan toe dat de piekproductie langer zou moeten duren dan vorig seizoen, tot februari.

"De toename van de teelt zal veel stabiliteit brengen in de sector en ik hoop dat we niet de gebruikelijke praktijken van speculatie en het opslaan van fruit aan de boom zullen zien. Met grote volumes is iedereen gebaat: telers, exporteurs, distributeurs op de lokale markt en consumenten," besluit Bouljid.

Voor meer informatie:
Ahmed Bouljid
Entrepôt Frigorifique Lixus
Tel.: +212 661-177735
[email protected]

Publicatiedatum: