Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiwibes wint aan populariteit op Europese markt

In Portugal is het kiwibessenseizoen dit jaar vroeg begonnen. Ricardo Machado, exportmanager bij Minikiwi Farm, de Portugese teler en exporteur van kiwibessen, meldt dat de oogst inmiddels is afgerond: "Dit jaar begon de Portugese kiwibessenoogst twee weken eerder dan normaal. We startten al in week 30 en hebben de oogst afgerond in week 35."

De teeltperiode verliep niet vlekkeloos. Machado benadrukt dat zowel de regen als de hitte invloed hadden op de kwantiteit en kwaliteit van een deel van de oogst. "Helaas had het weer dit jaar een effect op de totale teelt van kiwibessen. Eerst hadden we te maken met regen tijdens de bloeiperiode, waardoor goede bestuiving niet mogelijk was. Vervolgens bracht augustus verschillende hittepieken, die een deel van het fruit beschadigden. Terugkijkend schat ik dat ongeveer 20 procent van de teelt verloren is gegaan door deze weersomstandigheden. Dit zorgde ervoor dat we de oorspronkelijke ramingen niet konden halen, maar we zijn er toch in geslaagd om 80 ton te telen voor de handel."

Machado heeft gemerkt dat de vraag naar kiwibessen is toegenomen, vooral op de Europese markt. Hij hoopt dat deze groei in populariteit zal aanhouden, maar ziet ook de behoefte aan andere variƫteiten: "De kiwibessen worden door heel Europa geƫxporteerd; als bedrijf zijn we actief in bijna alle Europese gebieden. Jaar na jaar nemen de exportmogelijkheden naar deze landen toe en we willen zeker dat deze trend zich voortzet. Dit jaar hebben we een grote vraag naar kiwibessen uit Portugal gezien. We willen hier graag op inspelen, maar helaas hebben we nog steeds niet de rassen die nodig zijn om de oogstperiode van het kiwibessenseizoen te verlengen."

Hoewel Minikiwi Farm altijd prioriteit heeft gegeven aan de kiwibes, plant het bedrijf nu ook blauwe bessen, om zijn portfolio de komende jaren uit te breiden. "Gezien de schade die veroorzaakt kan worden door verschillende weersomstandigheden, investeren we momenteel in het beschermen van de kiwibessen tegen hagel. Wat andere investeringen betreft, willen we ons ook op andere producten richten door op dit moment een plantage voor blauwe bessen aan te planten in het noorden van Portugal. Natuurlijk zijn deze plantages nog niet in productie."

De kiwibessenoogst is voorbij en ondanks de volumeverliezen is Machado tevreden met het resultaat: "Over het algemeen denk ik dat het seizoen aan onze verwachtingen heeft voldaan. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt en de kiwibessector groeit. We hebben gevochten voor de markt en ik denk dat het nu tijd is dat de markt die liefde en moeite ook teruggeeft."

Voor meer informatie:
Ricardo Machado
Minikiwi Farm
[email protected]
www.minikiwifarm.pt

Publicatiedatum: