Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

Aan het begin van het Europese appelseizoen lijken de volumes lager te zijn. In Nederland is de pluk van hardfruit in volle gang en de vraag naar Conference en Elstar is goed, met herhalingsaankopen van consumenten en mooie prijzen in de winkels. België ziet dit jaar fors lagere volumes, wat meer ruimte op de markt kan geven. In Duitsland verwacht men voor de meeste teeltgebieden een kleinere oogst dan vorig jaar, met uitzondering van de Bodensee regio, waar een volumestijging van 13% wordt verwacht. In Griekenland hadden de hoge temperaturen een grote invloed op de teelt, met een warme winter en een langdurige hittegolf in juli, wat de grootte van het fruit negatief beïnvloedde, maar niet de kwaliteit. Poolse appelexporteurs verwachten een onstabiel seizoen met hogere prijzen en een geschatte daling van 20% van de oogst ten opzichte van 2023.

In Italië wordt de totale teelt voor het seizoen 2024/25 geschat op 2.162.495 ton, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar, ondanks positieve tekenen en uitdagingen zoals geopolitieke crises en niet-Europese volumes. In Spanje wordt afgewacht hoe de import en de hogere prijzen door de lagere teelt in Europa de vraag en prijzen van nationale appelen zullen beïnvloeden. Franse appelen zullen profiteren van een tekort aan Europese oogst. In Oostenrijk wordt verwacht dat de binnenlandse vraag zal worden vervuld, maar de export van appels zal dit jaar aanzienlijk afnemen.

De eerste Zuid-Afrikaanse appelen worden in januari geoogst, met een later seizoen als gevolg van de late winter en appelboomgaarden in de Westkaap die nog niet in de bloeifase zijn. Na de recordoogst van 2023/24 wordt de Amerikaanse appeloogst voor 2024/25 geschat op een daling van 10,1%. In China is de importmarkt stabiel met een lichte daling van volumes, terwijl de voorraaddruk laag blijft en de prijsdifferentiatie meer uitgesproken is dan voorheen.

Nederland: Goede prijzen voor nieuwe appeloogst
De pluk van hardfruit is in Nederland in volle gang. "De Elstar-oogst ligt wat lager, maar d kwaliteit van de Elstar vind ik dit jaar echt ongelofelijk goed. De smaak is goed, de hardheid klopt en ook de maat is mooi. Daarin zijn de consumentenwensen de afgelopen jaren toch wat verschoven, die zijn toch zo'n 5 mm naar beneden gegaan. Niemand wil meer een 80'er hebben. De appel blijft een tussendoortje en grote appels eten niet makkelijk. En ook de prijs van het fruit zal daarbij een rol spelen. Maar gelukkig zijn de appels nu perfect van maat ", vertelt een Nederlandse teler.

Ook over de vraag uit de markt is Marius niet ontevreden. "Doordat we gelijk smaakvol fruit kunnen leveren, is de vraag naar zowel de Conference als Elstar goed en zie je dat de consument herhalingsaankopen doet en daar moeten we het toch van hebben. Ik vind dat het fruit ook voor een mooie prijs in de winkel ligt. Een aantal jaar geleden zag je bij de nieuwe oogst nog weleens aanbiedingen voor 70 cent in de winkel. Dat is niet nodig. Je zag dan vaak dat een supermarkt de appels veel te lang in het DC had staan en dat je je de ene week je uit de naad moest werken om alles te leveren en dat er de week daarop nauwelijks vraag was. Een eerlijke prijs waarmee de verkoop stabiel doorloopt, is voor iedereen veel beter."

"Er is dit jaar behoorlijk wat fruit op het hout verkocht en dat voor goede prijzen. Elstar en Conference zijn op het hout voor prijzen tussen de 65 en 72 cent verkocht, de prijs van de Jonagold-appels lag daar iets onder. Maar ik blijf benadrukken dat de telers deze prijzen ook nodig hebben om investeringen te doen. De pluk blijft nog veelal handjeswerk en dat is een stuk duurder geworden."

België: Potentieel ondanks lagere volumes
Een Belgische handelaar ziet potentieel voor een mooi Belgisch appelseizoen, ondanks sterk lagere volumes. "In België hebben we 34 procent minder appelen dan vorig jaar. Dit is een combinatie van een sterk verminderd areaal in de afgelopen jaren en een iets kleinere oogst van Jonagold en andere standaardvariëteiten voor volgend seizoen. We zien ook dat heel Europa ongeveer 11 procent minder appelen zal hebben. Er is minder druk vanuit het buitenland, zoals Polen, en Duitsland heeft ook een kleinere oogst van de Red Prince, dus er zijn wel degelijk kansen. We zien dus nog zeker potentieel met hogere prijzen in vergelijking met andere jaren. Bovendien is er ook vraag van de industriële markt, dus we verwachten een stevige bodem in de markt."

Duitsland: Bodensee-regio enige teeltregio met volumestijging
In alle Duitse teeltgebieden is de oogst nu in volle gang: ondanks tegenvallende ramingen zou het totale oogstvolume van ca. 734.000 ton voldoende moeten zijn om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De belangrijkste teeltgebieden liggen in de Bodensee (ca. 12.000 ha) en het Alte Land bij Hamburg (ca. 8.500 ha). Bijna alle teeltgebieden verwachten een kleinere oogst dan vorig jaar. De enige uitzondering is de Bodensee-regio, waar de laatste schatting een volumestijging van 13% ten opzichte van vorig jaar is.

Frankrijk: Franse appelen kunnen profiteren van Europese oogsttekort
Het nieuwe Franse appelseizoen is net begonnen. De oogst is bijna stabiel ten opzichte van 2023, maar blijft nog achter bij het volledige potentieel. De internationale variëteiten zijn met 10% gedaald ten opzichte van 2023, terwijl de Club en Terroir variëteiten zijn gestegen. De daling is meer uitgesproken voor Granny Smith, met een daling van 26,3% ten opzichte van 2023, terwijl de oogst van Golden stabiel blijft en Gala licht daalt. De teelt van clubrassen is stabiel. Pink Lady daalt met 5%, terwijl Jazz blijft groeien (+16%). De vooruitzichten voor het seizoen zijn ook goed, omdat Franse appelen zullen profiteren van een tekort aan Europese oogst (de weersomstandigheden hebben Oost-Europa getroffen, met name Polen).

Een veelbelovend seizoen ook buiten de Franse grenzen, met een meer dynamische export (+25.000 ton ten opzichte van vorig jaar). Frankrijk won marktaandeel terug in de EU, met name in het VK, maar verloor terrein in het Verre Oosten en het Midden-Oosten. Zuid-Amerika lijkt daarentegen "een goede afzetmarkt" te zijn, met stijgende volumes.

Spanje: "Voorlopig zijn de prijzen gestegen in de sector, die hard aan het pushen is voor Spaanse appelen"
De prognose voor de appeloogst in de grootste teeltregio van Spanje, Catalonië, voor 2024 is 268.770 ton, volgens cijfers van Afrucat, en herstelt zich daarmee van de daling van het vorige seizoen. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van 3% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar en 13% ten opzichte van 2023, dankzij de verwachte stijging van de oogst in Lleida (+15%), dat met een verwachte oogst van 171.580 ton 64% van de Catalaanse appelteelt voor zijn rekening zal nemen, en Girona (+12%), dat met 96.290 ton 36% voor zijn rekening zal nemen. Opmerkelijk is dat alle variëteiten zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar, met opmerkelijke stijgingen voor Fuji (+6%), Granny Smith (+14%) en Gala (+11%).

De Royal Gala variëteit is nu klaar met oogsten en de oogst van de Golden begint over ongeveer een week. "Op dit moment zijn de prijzen die op de markt worden aangeboden hetzelfde als vorig seizoen voor verse appelen, maar ze zijn gestegen voor industriële appelen, die het goed doen," zegt een marktdeelnemer uit de sector. "De Europese teelt is dit jaar lager, dus we moeten afwachten hoe de import zich in Spanje zal gedragen, met prijzen die zeker hoger zullen liggen, en hoe dit de vraag en de prijzen van nationale appelen zal beïnvloeden."

De teler en marketeer verwacht een seizoen met stabielere prijzen en minder schommelingen. De prijzen liggen echter al op een hoog niveau en als ze verder stijgen, kan dat gevolgen hebben voor de consumptie, die al gevoelig is in een context van inflatie.

Italië: Totale oogst licht gedaald
In Italië wordt de totale oogst voor het seizoen 2024/25 geraamd op 2.162.495 ton, 1% minder dan vorig jaar. Op regionaal niveau zal de teelt naar verwachting dalen in Alto Adige (-9%) en Trentino (-7%) vanwege de voorjaarsvorst, terwijl de productie naar verwachting zal herstellen in alle andere regio's, met name in Veneto (+33%), Emilia-Romagna (+15%) en Piemonte (+8%). De Italiaanse biologische teelt daalt met 6% ten opzichte van 2023 en vertegenwoordigt met 158.150 ton ongeveer 7% van het totale aanbod.

Op het niveau van variëteiten daalde de teelt van Golden Delicious met 10% tot 631.714 ton. De teelt van Red Delicious zal zich naar verwachting met 5% herstellen tot 183.265 ton. De Gala productie zal naar verwachting dalen (-8%) tot 164.453 ton, terwijl de Granny productie naar verwachting zal stijgen met 18%. Deze variëteit vertegenwoordigt samen met Morgenduft, dat naar verwachting een recordproductie van 55.662 ton zal bereiken in vergelijking met voorgaande jaren, een belangrijk aandeel voor de sector voor de babyvoedingsprogramma's in Veneto. Fuji, met een teelt van 159.422 ton, blijft op hetzelfde niveau (+1%) en Cripps Pink, met een productie van +24%, daalt met 2% ten opzichte van vorig jaar, maar ligt nog steeds boven het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. De nieuwe clubrassen vestigen een nieuw teeltrecord van meer dan 265.000 ton, met een verwachte procentuele stijging van +5% ten opzichte van vorig jaar.

In de valleien van Trentino begon de oogst met de vroegste variëteiten, zoals SweeTango en Gala, en zal worden voortgezet met de grote 'klassiekers' van september, zoals Renetta, Dolcevita en natuurlijk Golden. Tot slot zullen in oktober de late variëteiten Morgana en Fuji hun opwachting maken. Volgens de eerste onderzoeken is de kwaliteit van het fruit hoog.

Sinds de eerste weken van augustus werkt Zuid-Tirol aan de nieuwe oogst. "De voortekenen zijn positief, de uitdagingen zijn talrijk en er zijn enkele factoren die nog onvoorspelbaar zijn, zoals geopolitieke crises en niet-Europese teeltvolumes. We hebben zeker een goede uitgangspositie, van waaruit het belangrijk zal zijn om onze belofte van kwaliteit te handhaven," zegt de verkoopmanager van een groot consortium.

Oostenrijk: Teleurstellende appeloogst
In de Oostenrijkse teeltregio Stiermarken begon de appeloogst dit jaar bijzonder vroeg, maar de volumes waren uiterst teleurstellend. Met een geschat volume van ongeveer 59.000 ton zal de oogst bijna halveren in vergelijking met vorig jaar. In de teeltregio Neder-Oostenrijk daarentegen is de vorstschade beheersbaar en wordt uitgegaan van een normale oogst. Voorlopig wordt verwacht dat de binnenlandse vraag zal worden gedekt met een totaal volume van 120.000 ton. De appelenexport zal dit jaar echter worden gedecimeerd, zoals de belangrijkste exporteurs al hebben aangegeven. Volgens de huidige ramingen zou er slechts 10.000 ton overblijven voor de export.

"De hardfruitsector in Stiermarken staat voor enorme uitdagingen. Vorstirrigatie biedt ons echter enige uitkomst", meldt de land- en tuinbouworganisatie LKÖ. De cijfers benadrukken het belang van beschermde teelt. Op ongeveer 400 ha met vorstbescherming in Stiermarken (slechts 8 procent van het totale areaal) werd maar liefst 42 procent van het totale oogstvolume geplukt. Op het resterende areaal zonder bescherming (92 procent) werd slechts 58 procent van het totale volume geoogst.

Zwitserland: Lichte stijging verwacht
De Zwitserse appeloogst zal dit jaar naar verwachting hoger zijn dan vorig jaar. Volgens de laatste oogstraming wordt dit jaar een totaal volume van 103.589 ton verwacht, een plus van drie procent ten opzichte van vorig jaar.

Griekenland: Hoge temperaturen beïnvloeden omvang, maar niet de kwaliteit
De appeloogst is dit jaar twee weken eerder begonnen dan vorig jaar. De eerste appelen die geoogst werden waren de Gala appelvariëteiten; de oogst van deze variëteit is licht gedaald. De hoge temperaturen hadden een grote invloed op de Griekse teelt. De bomen kregen niet de vereiste koude uren, omdat de winter in Griekenland warm was. Er was ook een langdurige hittegolf met meer dan 42 graden Celsius gedurende meerdere dagen in juli. Dit had een negatieve invloed op de grootte van het fruit, maar gelukkig niet op de kwaliteit. De bosbranden in Griekenland hadden een verwoestende impact, vooral in de woon- en bosgebieden. Dit betekent dat de meeste appelboomgaarden niet getroffen werden door de branden.

Polen: Onstabiel appelseizoen verwacht
Het weer in Polen lijkt wel een achtbaan. Er zijn vele weken van droogte en hoge temperaturen geweest, en onlangs hebben ze te maken gehad met hevige regenval. Deze regen heeft delen van de steden in centraal Polen en in het zuiden onder water gezet. Appelexporteurs verwachten een nogal onstabiel appelseizoen. De prijzen liggen ook hoger dan aan het begin van het appelseizoen. Specifiek voor Polen wordt verwacht dat het land ongeveer 20% minder oogst zal hebben dan in 2023.

Zuid-Afrika: Late winter resulteert in later seizoen
Het appelseizoen 2024/2025 is later als gevolg van de late winter en de appelboomgaarden in Zuid-Afrika in de Westkaap zijn nog steeds niet in de bloeifase. Een koude winter met veel sneeuw boven de Kaapse bergen heeft geleid tot zeer goede afkoelingsuren, terwijl de sterke winterregen betekent dat de provinciale dammen en de dammen van de teeltbedrijven vol zijn. In de Vrijstaat, waar de vroegste Zuid-Afrikaanse appelen groeien, was de winter niet zo koud en liggen de koeluren lager. Volgende week wordt verwacht dat de knoppen gaan groeien, samen met een beetje kou, maar het warmere weer daarna zou moeten leiden tot een snelle start van de appelbloei. De eerste Zuid-Afrikaanse appelen worden in januari geoogst.

Zuid-Afrika is het hele jaar door zelfvoorzienend in appelen en de gemiddelde marktprijs is R11 (0,55 euro) per kilogram voor fruit dat onder gecontroleerde atmosfeer is opgeslagen. De prijs is 9% hoger dan vorig jaar en in november, wanneer de prijzen naar verwachting het hoogst zullen zijn, zou de prijs kunnen stijgen tot boven R13 per kg.

Noord-Amerika: Meer appeloogst van historische omvang
Na de recordoogst van 2023/24 wordt de Amerikaanse teelt van appels voor het oogstjaar 2024/25 geschat op 259.517.252 bushels - een daling van 10,1% ten opzichte van vorig jaar.

Oostkust: De appeloogst in Michigan, die vergelijkbaar is met die van vorig jaar, begint dit seizoen twee weken eerder en is groter. De prijzen zijn consistent. Het fruit in Western New York is 1 tot 1,5 maat groter dan vorig jaar. Er zal ongeveer 30 procent meer Honeycrisp zijn. De prijzen zullen naar verwachting uitdagend zijn aan het begin. De appeloogst in Pennsylvania lijkt op die van vorig jaar.

Westkust: Washington verwacht 124 miljoen kartons van veertig pounds (0,45 kg) verse appelen. Terwijl de totale oogst met negen procent daalt, zal Honeycrisp een dubbelcijferige daling zien van 26 procent ten opzichte van vorig jaar. Cosmic Crisp zal ook met 40 procent stijgen. Wat de prijs betreft, staat het volume van 2023 onder druk. Oregon verwacht 150 miljoen pounds appelen, vijf procent minder dan in 2023.

Canada: Ontario verwelkomt een grotere oogst appels voor 2024-2025. Ondertussen kampt British Columbia met de plotselinge sluiting van een belangrijke coöperatie die meer dan 300 telers in de Okanagan vertegenwoordigt.

China: Importmarkt stabiel, met toegenomen prijsdifferentiatie
De Chinese importmarkt is over het algemeen stabiel met een lichte daling van de volumes dit jaar. Momenteel blijft de voorraaddruk op handelaren in appelen relatief laag.

Het totale aankomstvolume van Nieuw-Zeelandse appelen is lager dan in voorgaande jaren. Sommige zendingen kwamen niet door de quarantaine van de douane, waardoor er minder appels beschikbaar waren op de Chinese markt, wat heeft bijgedragen aan de stabiliteit van de markt.

Hoewel de markt stabiel blijft, is de prijsdifferentiatie meer uitgesproken dan voorheen. Dit jaar hebben de Nieuw-Zeelandse Gala-appelen het beter gedaan dan andere appelen, met een grote markterkenning, stabiele prijzen en een sterk rendement. Hoewel de prijs van Rose appelen een paar maanden geleden laag was, is deze onlangs gestegen door een daling van het aanbod.

Daarentegen zijn de prijzen van Zuid-Afrikaanse Fuji appels, vooral die van de eerste kwaliteit, laag gebleven en hebben Chileense Ambrosia appels het minder goed gedaan dan verwacht. De kwaliteit van lokaal geteelde Fuji appels in China is hoog, met concurrerende prijzen, waardoor er weinig voordeel overblijft voor Zuid-Afrikaanse import. Bovendien smaken Chileense Ambrosia appels goed, maar door de lichtere kleur van de schil en sommige gebreken zijn ze minder aantrekkelijk voor Chinese consumenten, waardoor de prijzen zijn gedaald.

Wat de binnenlandse productie betreft, is het nieuwe appelteeltseizoen van 2024 over het algemeen een jaar van verhoogde teelt en kwaliteit. Vooral in Gansu, een van de grootste teeltgebieden, zal dit jaar de grootste productie van de afgelopen jaren worden, met een stijging van meer dan 70%-80%. Met de komst van het nieuwe seizoen voor binnenlandse appels en de aanhoudende afname van de marktvoorraden, blijft het aanbod van appels hoog door de grote oogst. Samen met de concurrentie van andere vruchten leidt dit tot een lage prijs voor binnenlandse appels.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt komkommer

Publicatiedatum: