Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese aardappeloogst -8,8%

De Europese aardappelsector bereidt zich voor op een opbrengstvermindering in 2024, met een verwachte oogst van 20,7 miljoen ton. Dit is een daling van 8,8% ten opzichte van de oogst in 2023. Deze raming is gebaseerd op vroege gegevens over het aantal hectare van de North-Western European Potato Growers (NEPG) en opbrengststatistieken van augustus van de EU-Commissie.

Ongunstig weer
Harry Campbell, een marktanalist bij Expana, wijst op de ongunstige weersomstandigheden in het NEPG-gebied: "Ongunstige natte weersomstandigheden en een verhoogde plaagdruk hebben de groei en opbrengst van aardappelen negatief beïnvloed. Hoewel het aardappelareaal voor 2024 naar verwachting met 4-6% zal toenemen, is de impact van het weer ingrijpend geweest."

De opbrengstprognose van de EU Commissie voor de oogst van 2024 blijft steken op 35,1 ton per hectare, 4,6% minder dan de opbrengst van 36,8 ton per hectare in 2023 en 1% onder het vijfjarig gemiddelde. De grootste opbrengstdalingen worden waargenomen in België en Nederland, met dalingen van respectievelijk 11% en 6%, terwijl Frankrijk en Duitsland ook lagere opbrengsten verwachten, met respectievelijk 4% en 2%.

Daarentegen hebben de aardappeloogsten in Spanje en Portugal het beter gedaan, grotendeels dankzij irrigatiepraktijken te midden van hoge temperaturen. Campbell benadrukt dat "irrigatie een cruciale rol heeft gespeeld bij het gezond houden van de gewassen in deze regio's en heeft geholpen om de gevolgen van ongunstige weersomstandigheden te beperken."

Optimisme in de sector
Ondanks de verminderde vooruitzichten voor de teelt blijft het optimisme voor de beschikbaarheid van aardappelen in het marktjaar 2024/25 overeind. "Handelaren melden dat ze gedurende het hele marktjaar een betere beschikbaarheid van aardappelen verwachten. De over het algemeen droge oogstomstandigheden hebben geresulteerd in aardappelen die in goede conditie zijn en het hele jaar houdbaar zullen zijn, in tegenstelling tot de aardappelen die onder natte omstandigheden werden geoogst in 2023," concludeert Campbell.

Bron: Potato News Today

Publicatiedatum: