Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De pistacheoogst is begonnen op Sicilië

Op Sicilië is de pistacheoogst een paar dagen geleden begonnen in de provincie Ragusa. Het teeltbedrijf Anastasi heeft er in 2017 geïnvesteerd in een boomgaard van ruim 30 hectare. Dit is het tweede seizoen dat de bomen vruchten geven.

Massimiliano Anastasi

"De beslissing om te investeren in de pistacheteelt is de juiste gebleken", zegt marketingmanager Massimiliano Anastasi. "De pistaches zijn voornamelijk bestemd voor Siciliaanse verwerkingsbedrijven, die een belangrijke bijdrage leveren aan de groeiende wereldwijde vraag naar noten."

Mechanische oogst van pistaches. (Klik hier om een fotoreportage van de oogst te bekijken)

Het bedrijf werd opgericht in 1972 door grootvader Antonino Anastasi, een teler en handelaar in noten, die al snel de commerciële waarde van amandelen en pistachenoten inzag. Na enkele jaren legde hij zich ook toe op het inkopen van noten om aan de regionale vraag te voldoen, waarbij hij zelfs de noten dopte om het product met meer winst te kunnen doorverkopen.

Rijpe pistachenoten op de plant

Van het gedopte product tot halffabrikaten voor de verwerkende industrie
"Mijn vader, Giuseppe Anastasi, zette het bedrijf voort. Het doppen van de pistaches werd geperfectioneerd dankzij de aankoop van een speciale machine uit Engeland. Hij begon de noten te exporteren naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Japan, met jaar na jaar een aanzienlijke groei van de volumes. Ongeveer 20 jaar geleden kwamen ook mijn broers Antonio, Andrea, Matteo en ik bij het bedrijf. We richtten ons vooral op het zorgvuldig sorteren op maat, maar ook op het maken van pistachepasta. Deze halffabrikaten worden tegenwoordig over de hele wereld verkocht, geen continent uitgezonderd. Onze klanten maken deel uit van de voedings-, conserven- en zoetwarenindustrie of zijn distributeurs voor de horeca. Anastasi is een van de grootste pistacheleveranciers in Europa."

Net geoogste pistachenoten

"De verwerking is verdeeld in vier afdelingen", onthult Anastasi. "Ten eerste worden de geoogste pistachenoten ontdaan van de buitenste schil en ondergaan ze een selectieproces. Vervolgens worden ze gedopt en eventueel verhakseld. Daarna is er de productie van halffabrikaten zoals geroosterde en gezouten pistachenoten, pistachepasta's en korrels. En tot slot is er de afdeling Siciliaanse Bronte pistachenoten met beschermde oorsprongsbenaming. Kwaliteitsnormering is erg belangrijk en hiervoor rekenen we op labels zoals de BOB, alsook certificeringen voor de biologische teelt, UNI ISO 45000, FSSC 22000, Koosjer, Halal en Sedex Member."

Andrea, Matteo, Massimiliano, Antonio en Giuseppe Anastasi

"De uitdaging voor de toekomst is om 100 hectare eigen teelt te hebben. Het teeltmanagement is in handen van mijn vader Giuseppe, die meer dan 50 jaar ervaring heeft in de sector, en van de teelttechnicus Salvatore Adamo, die ons altijd heeft gevolgd met zorg en zijn toewijding", besluit Massimiliano.

Teelttechnicus Salvatore Adamo

Ondertussen is de pistacheoogst ook begonnen in andere gebieden van Sicilië.

Voor meer informatie:
Massimiliano Anastasi (marketingmanager)
Anastasi Srl
Viale J.F. Kennedy
95034 Bronte (CT) – Italië
Tel: +39 328 5737830
[email protected]
www.anastasisrl.it

Publicatiedatum: