Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse Satsuma's: twee weken eerder, maar kleine maten

In de Valenciaanse Gemeenschap zijn deze week de eerste Satsuma's, met name Iwasaki, Okitsu en Owari, geplukt, twee weken eerder dan vorig jaar. De smaak is prima, maar de maatvoering valt wat tegen als gevolg van een te droge lente en zomer.

"We zijn eerder begonnen omdat het fruit al mooi op kleur was en de nodige Brix-waarde haalde voor een goede smaak", zegt Sergio Orobal, manager van Catman Fresh.

Het Valenciaanse bedrijf, dat net zijn 20e verjaardag heeft gevierd, trapt het Spaanse citrusseizoen af met enkele verzendingen naar Zweden, Finland, Duitsland en Nederland, van waaruit ook een deel wordt gereëxporteerd. Over twee weken zullen de Satsuma's ook het VK bereiken, een van de grootste consumenten van deze citrussoort.

"Door de droogtesituatie zijn de maten over het algemeen kleiner dan aan het begin van vorig seizoen, vooral van het Okitsu ras, maar ook van de vroege clementines, die vanaf half september worden geplukt, en van de Navelina sinaasappelen", legt Sergio Orobal uit. "Bij sommige clementinerassen zou het kunnen zijn dat een deel van het fruit niet geoogst zal worden, omdat de vruchten te klein zijn", voegt hij eraan toe.

Volgens Sergio Orobal wordt er over het algemeen een iets grotere Spaanse mandarijnen- en sinaasappeloogst verwacht dan vorig jaar. "Van Clemenules daarentegen zullen er iets minder hoeveelheden zijn en dat kan voor enige speculatie zorgen. Al zie ik de prijs niet meteen stijgen. Van de rest zal de beschikbaarheid groter zijn. En terwijl er iets minder sinaasappelen in de provincie Valencia geoogst zullen worden, verwachten we in Andalusië, het grootste sinaasappelteeltgebied in Spanje, een herstel na twee jaar van ernstige droogte."

Europa ontvangt momenteel Zuid-Afrikaanse Tango, Nadorcott, Orri en Queen mandarijnen, maar het aanbod zal dit jaar iets kleiner zijn dan gebruikelijk vanwege de ongunstige weersomstandigheden tijdens de teelt. En dat geldt zeker voor de sinaasappelen. "De meeste Britse supermarktketens hebben de neiging om iets langer met overzees fruit door te gaan, maar op het Europese vasteland wordt algauw overgestapt op het Spaanse product", aldus de directeur van Catman Fresh, dat vorig seizoen ongeveer 30 miljoen kilo citrus op de markt bracht en dit jaar 10% hoopt te groeien.

Catman Fresh is standhouder op de Fruit Attraction in Madrid, waar het zijn 20-jarig bestaan zal vieren op stand 7B01A in hal 7.

Voor meer informatie:
Sergio Orobal
Catman Fresh
Camino de Iryda, s/n
03190 Pilar de la Horadada (Alicante) – Spanje
Tel: +34 966 747 902
[email protected]
www.catmanfresh.com

Publicatiedatum: