Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HDC Lamotte (Frankrijk)

"Peren leken ons een interessant diversificatiegewas"

Terwijl het Franse HDC Lamotte het abrikozenseizoen in de Drôme afrondt, gaat het bedrijf, dat ook bekend staat om zijn Delicatesse aardappelen, over op het perenseizoen. Deze strategische diversificatie met de perenteelt werd zes jaar geleden opgestart. In dit derde productiejaar wordt een opbrengst van 200 ton verwacht.


Harrow Sweet perenteelt

Abrikozen en peren
"We hebben om verschillende redenen gekozen om perenbomen aan te planten", begint Christophe Lamotte, directeur van het bedrijf. "Op dat moment waren we bezig met de bouw van ons pakstation, dat oorspronkelijk bedoeld was voor de abrikozenteelt. We hadden extra volumes nodig om de koelruimtes te vullen. Aangezien het abrikozenseizoen rond 15-20 augustus eindigt, moesten we op zoek naar een opvolger en peren waren de ideale kandidaat. De oogst begint eind juli en het verpakken begint in november. Net als abrikoos is peer een vrucht die je nog moet laten rijpen en een sterke smaak heeft. Dit zijn dus twee gewassen die zowel op elkaar lijken als elkaar aanvullen."


Harrow Sweet peren

Vier perenrassen
HDC Lamotte start nu met een doelstelling van 400 ton eigen perenteelt, plus 400 ton extra van andere telers. Op een areaal van 10 hectare worden vier rassen geteeld. "We hebben William geplant, Harrow Sweet – een ras dat goed bewaart en stevig blijft – Harrow Sundown – uit dezelfde familie, maar iets groter van formaat – en Packham, een later rijpende peer. Het zijn vier traditionele variëteiten die elkaar qua kalender aanvullen. Perenbomen hebben relatief veel tijd nodig om in productie te komen, vooral omdat we besloten hebben om een boomgaard aan te planten met een hoge dichtheid en een hoogte van vier meter. Het kost tijd om de bomen hoog te laten groeien. We hangen netten en de irrigatie gebeurt via een ondergronds druppelsysteem. We zijn net klaar met de oogst van Harrow Sundown en staan op het punt om te beginnen met de pluk van de Packham peren.


Harrow Sweet peren

Biologische peren
Naast het teeltaspect overtuigden ook de mogelijkheden die de Franse biologische perenmarkt biedt HDC Lamotte om te diversifiëren naar deze teelt. "De perenconsumptie is in Frankrijk hoger dan de productie, dus die markt leek ons aantrekkelijk. Ook de prijzen op de industriële markt waren interessant en zes jaar geleden was de biologische markt erg levendig. Vanaf half december begonnen de prijzen steevast te stijgen, want er was niet echt veel aanbod van biologische peren. Dus gingen we voor deze niche, in het achterhoofd houdend dat het altijd veel gemakkelijker is om een biologische teelt om te zetten in een conventionele dan andersom. Bovendien zijn er niet al te veel peren in de regio, om nog maar te zwijgen van het feit dat we altijd al een voorliefde hebben gehad voor uitdagingen..."

Voor meer informatie:
Christophe Lamotte
HDC Lamotte
Tel: +33 475 450 600 (Frankrijk)
[email protected]