Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evy Van Gastel, Fruit Service Collective:

"Met de nieuwe rijpingstechnologie kunnen we ons onderscheiden in exotische producten"

Tholen - Sinds juni is het Fruit Service Collective operationeel. Het serviceverlenend bedrijf uit Meer specialiseert zich in de opslag, rijping en verpakking van met name avocado's voor derden. "We zagen dat er vanuit zowel importeurs, exporteurs, als retailers een vraag kwam naar een serviceprovider voor dergelijke exotische producten. Voor nu richten we ons nog specifiek op avocado's, maar vanaf 2025 zullen we een volgende stap zetten naar mango's en in de toekomst zouden we naar alle producten geschikt voor rijping uit kunnen breiden", zo vertelt Evy Van Gastel van Fruit Service Collective.

Het bedrijf, een onafhankelijke business unit van de MAGO Holding, zag deze zomer dus het levenslicht en onderscheidt zich, zo stelt Evy, door middel van haar rijpingstechnologie. "Daarnaast bieden we een volledig service pakket aan van customs clearance, kwaliteitscontroles, distributie en logistieke ondersteuning. We geloven echter met name dat we door middel van onze rijpingstechniek onderscheidend zijn. Met betrekking tot de rijping stappen we namelijk af van de conventionele rijping en zetten we in op de Softripe technologie, die in 2019 de Silver innovation award won bij de Fruit Logistica", legt ze uit. "Het is een self learning AI technologie waarbij het fruit rijpt in gasdichte kamers onder stressvrije omstandigheden, waarbij het systeem altijd in communicatie staat met het fruit. Deze weet vervolgens precies, op basis van de respiratie van het fruit, wat het fruit nodig heeft voor een optimaal rijpingsproces. Dat wil zeggen een zo homogeen mogelijke rijping van het fruit."

"Bovendien wordt het fruit niet geforceerd, wat een aanzienlijke shelf-life verlenging van het fruit creëert in combinatie met een optimale smaak en een significante reductie van uitval-, sorterings- en elektriciteitskosten. Zeker de verlengde houdbaarheid is natuurlijk zeer belangrijk voor onder andere supermarkten voor in het schap, maar ook in het kader van duurzaamheid. Al met al een win-winsituatie voor alle partijen die erbij betrokken zijn. Wij ontzorgen, de teler heeft alle baat bij minder uitval en de klant profiteert van optimale houdbaarheid."

Service voor derden
En naar een dergelijke oplossing was dan ook wel degelijk vraag vanuit de markt, geeft Evy aan. "Na een grondige screening van de fruitservicemarkt in Europa, hebben we geconstateerd dat er een groeiende vraag is naar service providers waarbij de focus ligt op expertise, productfocus en customer intimacy. Een totale ontzorging van klanten. We zijn niet de enige in de markt die een dergelijke service aanbieden, maar wel in combinatie met deze rijpingstechnologie, wat echt een innovatie is. Inmiddels hebben enkele bedrijven de Softripe technologie wel geïmplementeerd, maar zij bieden geen service aan voor derden. In dat opzicht zijn wij echt een voorloper."

"De technologie onderscheidt zich ook van bijvoorbeeld coating, wat in het verleden al eens geïntroduceerd is om de shelflife te verlengen", gaat ze verder. "Daar zijn namelijk enige twijfels over, omdat door de coating de respiratie van het fruit wordt afgesloten. Dan ziet de buitenkant er goed uit, maar zijn er nog wel eens problemen met de binnenkant van het fruit. Er was daardoor behoefte aan een nieuwe manier van rijping en deze slaat aan."

Ex-, importeurs en retail
Zo blijkt, want inmiddels ontzorgt het Fruit Service Collective al meerdere klanten in de sector. "We richten ons met name op exporteurs, importeurs en retailers. We zagen namelijk een trend dat grote exporteurs binnen, maar met name buiten Europa, meer voet willen krijgen in Europa, maar veelal zitten met een gebrek aan kennis van de Europese mentaliteit en benodigde specificaties. Daarbij willen wij ondersteuning bieden aan directe partijen door hen te ontzorgen."

"Bij importeurs zien we dat de markt van avocado's ieder jaar iets meer verzadigd raakt, waardoor het moeilijk is voor handelaren om het verschil te maken ten opzichte van concullega's. Met onze rijpservice willen we hen de mogelijkheid bieden onderscheidend te zijn, zodat deze bedrijven ook een RTE-assortiment kunnen aanbieden onder hun eigen merk. Ten slotte kunnen we voor retailers een toegevoegde waarde zijn in de rijping en verpakking van haar product. Een mogelijkheid om nog directer te werken, zonder tussenschakels, waardoor ze nog dichter bij de bron zitten. Ik denk dat we door middel van dit ontzorgingspakket een meerwaarde kunnen zijn voor al deze partijen binnen de keten."

Uitbreidingsmogelijkheden
Het pand van het Fruit Service Collective bevindt zich in het Belgische Meer, waar het de beschikking heeft over uitgebreide faciliteiten. "We liggen eigenlijk net over de Belgische grens, dicht bij de Nederlandse A16 en Belgische E19, waardoor we in no-time toegang hebben tot de havens en de rest van Nederland en België. Bovendien is het een mooie uitvalsbasis naar omliggende buurlanden, zoals Duitsland en Frankrijk. Hier hebben we een magazijn van 6600m² beschikbaar. Deze loods is in een eerste fase ingericht met 10 Softripe rijpcellen van elks 24 palletplaatsen en koelopslagplaats voor 1135 paletten. In een tweede en derde fase willen we uitbreiden met meerdere rijpcellen en volledige automatisering van machines. Daarbovenop hebben we nog verdere expansiemogelijkheden met een aanpalend magazijn van nogmaals 6600m², inclusief kantoren, waardoor er meer dan genoeg mogelijkheden liggen om in de komende jaren samen met onze klanten/partners te groeien via onze holistische benadering."

Voor meer informatie:
Evy Van Gastel
Fruit Service Collective
Riyadhstraat 35
2321 Meer, België
+32 3 200 41 70
[email protected]
www.fruitservicecollective.eu