Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen De Ridder, Jeroen Pompoen:

"Richting het einde van het seizoen kunnen we tekorten verwachten"

Tholen - Met het einde van de zomer in zicht wordt ook de omslag naar herfstproducten langzaam maar zeker ingezet. De temperaturen laten het nog niet zien, maar steenfruit en kersen worden ingeruild voor prei en bloemkool. En uiteraard pompoen, wat op dit moment volop geoogst wordt op het teeltbedrijf van Jeroen De Ridder, die de geuzennaam Jeroen Pompoen heeft aangenomen. "We zijn wat later gestart dan normaal en de kwaliteit is wisselend. We zien stukken met hele goede pompoenen, maar ook veel waarover we niet helemaal tevreden zijn", zo vertelt de teler uit Sint-Gillis-Waas.

Jeroen heeft hier samen met zijn vrouw Ilse een teeltbedrijf waar hij op zo'n 64 hectare pompoenen teelt. Zijn passie voor pompoenen begon al vroeg en inmiddels teelt hij zo'n 25 variëteiten en heeft hij zelfs een speciaal perceel ingericht voor het experimenteren met tientallen verschillende soorten. "Het grootste deel van ons areaal bestaat echter uit Hokkaido en flespompoenen, maar ook met variëteiten als Kobucha, spaghetti- en grijze pompoenen zijn we veel bezig", zo legt hij uit. "Wat we nu oogsten zijn de Hokkaido, maar het is nog afwachten wat we precies zullen krijgen aan volumes. Het gros is eind juni pas gezaaid, dus daar wachten we nog op. Als de weersomstandigheden meewerken, zullen de Hokkaido wel in orde zijn."

"Op de flespompoenen zullen we echter nog wel even moeten wachten", vervolgt Jeroen. "Deze zijn erg laat geplant, dus die beginnen nu pas een beetje kleur te krijgen. Ook hier zal veel afhangen van de weersomstandigheden in de komende periode. Vooral nachtvorst kan daarbij nog wel eens een spelbreker worden. Dat lijkt er nu nog niet op, maar binnenkort kan het al snel heel koud worden. De Hokkaido's zullen daar niet zo veel last van hebben, maar bij de flespompoen kan het nog wel eens grote gevolgen geven. Maar laten we daar voor nu nog maar even niet vanuit gaan. Het voordeel is dat we tegenwoordig in Noord-Europa een stuk betere rassen hebben dan pakweg 10 jaar geleden, waardoor ze beter bestand zijn tegen eventuele extremen."


Jeroen en Ilse De Ridden - Heyrman

Tekorten richting einde seizoen
De kwaliteit is dus nog even afwachten, maar over de volumes is Jeroen stellig. "Ook daar kan het nog meevallen, maar ik verwacht dat het minder gaat zijn dan andere jaren. Dat is niet alleen in België, maar ik hoor het van overal in Europa. Iedereen spreekt van wisselvallige opbrengsten. Sommige velden liggen goed en sommigen zeer slecht. Het is koffiedik kijken, maar ik durf wel te zeggen dat we richting het einde van het seizoen tekorten kunnen verwachten."

Het seizoen bij Jeroen Pompoen loopt normaal gesproken tot en met maart. "Alleen meestal zijn we uitverkocht richting eind januari en dit jaar zullen we later zeker niet halen. Dat gaat natuurlijk ook gepaard met hoe de vraag zal zijn. De pompoen is het 'winterproduct' bij uitstek en de vraag is nog altijd zeer weersafhankelijk. Voorlopig is het nog kalm. De temperaturen zijn uiteraard nog goed, dus we zijn wel met een aantal partners gestart. Echter stappen de meesten vanaf eind september in, waarna het seizoen echt losbarst. Dan zal het koudere weer ook meer goesting geven in een pompoen."

Bewaring
Toch is Jeroen, die zijn pompoenen via Coöperatie Hoogstraten vermarkt, samen met de coöperatie en het VCBT aan het kijken om de pompoen ook buiten de traditionele wintermaanden aan te kunnen bieden. "Bewaring gebeurt nu veelal nog zonder aangepaste sfeer, maar enkel met koeling. Met de partners zijn we aan het kijken met bewaarproeven om uit te vinden wat de parameters zijn om beter en langer te kunnen bewaren. Dan moeten we ook de perceptie van de consument uiteraard nog zien te veranderen. Zoals aangegeven, zien velen de pompoen alleen als optie wanneer het koud, donker en nat wordt. Men denkt dan aan pompoensoep, maar er zijn zo veel mogelijkheden, die de pompoen ook buiten de wintermaanden aantrekkelijk maakt. Veel verschillende soorten waar je veel verschillende kanten mee op kan. Daar willen we in de komende tijd graag stappen in zetten."

Voor meer informatie:
Jeroen De Ridder
Jeroen Pompoen
Heerweg 3
9170 Sint - Pauwels
0484 73 86 64
[email protected]
www.jeroenpompoen.be