Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Lastig om dit jaar een goede boterham te verdienen"

De hardfruitoogst is in volle gang. De komende weken maakt de NFO regelmatig een rondgang langs de boomgaarden, om het verloop van de oogst op te tekenen. Hoe is de opbrengst, de kwaliteit en natuurlijk de prijsvorming? Jos Hermans uit het Midden-Limburgse Lerop trapt af.

Jos Hermans is verre van positief, als het gaat om de hardfruitoogst van dit jaar: zowel de opbrengst als de kwaliteit vallen tegen. De teler heeft een bedrijf met 10 hectare Elstar, 10 hectare Wellant en 5 hectare Conference-peren. "De Conference is inmiddels geplukt", vertelt hij. "We hebben 30 tot 35 procent minder kilo's kunnen plukken dan normaal. Dat is per hectare dus 10.000 kilo minder. Dit als gevolg van de slechte bestuiving, door de lange regenperiode in het voorjaar. Ook was 70 procent van de oogst aangetast door hagel. Zowel de vroege hagel in april als een hagelbui net voor de oogst heeft ons parten gespeeld. De hagelschade varieert; sommige peren zijn een beetje aangetast, bij andere vruchten is sprake van forse schade. Gelukkig is de maatvoering wel goed; we hebben mooie, dikke peren."

Vergelijkbaar beeld bij Elstar en Wellant
Elstar laat een vergelijkbaar beeld zien op het bedrijf van Hermans. Ook hier is 70 procent van de vruchten beschadigd door de hagel. "Daarnaast ligt de opbrengst zo'n 30 procent lager door de slechte bestuiving. Dus ook hierbij is de oogst verre van optimaal. En Wellant, waar we na de Elstar aan gaan beginnen, laat eenzelfde beeld zien."

Marktprijs onder druk
Hermans zet ongeveer twintig procent van zijn fruit af via zijn eigen winkel, de rest gaat met name naar Duitse marktkoopmannen. "Om zelf nog iets te kunnen verdienen, moet je minimaal één euro per kilo beuren. De plukkosten liggen namelijk al op 22 cent per kilo en daar komt nog eens 20 cent bij voor de koel- en sorteerkosten. In de winkel kunnen we zelf de prijs bepalen; daar vragen we twee euro per kilo. Maar hier hebben we ook te maken met forse personeelskosten"

De marktprijs staat volgens de teler behoorlijk onder druk. "Die is op dit moment echt te laag. De grootwinkelbedrijven draaien ons wat dit betreft de nek om; peren worden daar gewoon voor 99 cent per kilo verkocht. Ondanks dat onze hagelverzekering Vereinigte Hagel ook uitkeert, wordt het lastig om dit jaar een goede boterham te verdienen."

Lage tolerantiegrens
De teler probeert ook het beschadigde fruit zoveel mogelijk via de reguliere kanalen af te zetten. "In onze winkel hangt er een briefje bij, met uitleg waar de schade door komt en dat het fruit prima van smaak is. Oudere mensen begrijpen dat meestal wel, maar jongeren hebben doorgaans een hele lage tolerantiegrens. Het fruit dat dusdanig beschadigd is dat het niet op de normale manier kan worden verkocht, laten we verwerken in onder meer sap. We hopen dat de verwerkers bereid zijn om een redelijke prijs te betalen."

Met de rug tegen de muur
De teler wil ook nog kwijt dat de invulling van de personeelsbehoefte dit jaar een groot punt van zorg was. "Jarenlang werkten we met Polen, nu zijn het vooral Roemenen. Die hebben toch een andere mentaliteit; diverse plukkers zeiden een week voor de pluk af. Dan sta je met je rug tegen de muur als fruitteler. Gelukkig heb ik dit kunnen opvangen door de inzet van Oekraïners en enkele mensen uit de buurt. Maar het is verre van ideaal."

Bron: NFO

Publicatiedatum: