Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse frambozentelers willen protesten tegen Oekraïense import hervatten

Poolse telers overwegen de protesten te hervatten nadat ze hun veldwerk hebben voltooid, omdat ze zich zorgen maken over de impact van de AGF-import uit Oekraïne. Deze import verstoort de binnenlandse markt voor zachtfruit, met name frambozen, waarvan de prijzen sterk zijn gedaald.

Momenteel ontvangen Poolse telers van frambozen slechts 6,5 tot 7 PLN (€1,51-1,63) per kilogram, wat onder het niveau van winstgevendheid ligt. Telers vrezen dat de prijzen nog verder kunnen dalen door de instroom van goedkoper Oekraïens fruit.

"Het gaat om enkele duizenden tonnen", zegt Sylwester Dziewulski van de Kamer van Landbouw van Lublin, die uitlegt dat de recente prijsdaling verband houdt met deze import. Het probleem is ernstig voor de lokale telers, zelfs als de Oekraïense frambozen niet rechtstreeks Polen binnenkomen, omdat ze vaak op andere internationale markten terechtkomen.

Polen heeft moeite om op het wereldtoneel te concurreren met Oekraïne vanwege de aanzienlijk lagere teeltkosten in Oekraïne. Bovendien zijn de Oekraïense telers niet onderworpen aan de strenge milieuregels van de Europese Unie. Dit geeft hen een concurrentievoordeel, waardoor Polen vreest belangrijke exportmarkten te verliezen. Traditioneel worden Poolse diepgevroren frambozen verkocht aan Scandinavische landen, maar nu richten Oekraïense telers zich ook op deze markt.

Telers dringen er bij de Poolse regering op aan om actie te ondernemen door de import te beperken. "Deze import moet onze markt aanvullen, niet vernietigen," zei Dziewulski en hij benadrukte de noodzaak van betere grenscontroles. Ondanks bestaande systemen komen veel goederen ongecontroleerd binnen.

Als er geen actie wordt ondernomen, waarschuwen de telers dat ze de protesten zullen hervatten zodra hun veldwerk klaar is.

Bron: radiomaryja.pl

Publicatiedatum: