Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grieks uienseizoen nadert einde

Op 15 september zullen bijna alle rode en witte uien van de velden in Thiva zijn geoogst, wat het einde van het huidige seizoen markeert voor het grootste uiengebied van Griekenland. Charalampos Anifantis, verkoopdirecteur van Anifantis Farm in Thiva, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van uien, meldt dat "in de eerste week van september ongeveer 80% van de totale oogst al binnen is." Hij voegt eraan toe dat "de telers prijzen van €0,25 per kg ontvangen, en dat deze prijzen tot het einde van de oogst niet zullen veranderen."

Wat betreft het verkooptempo, uit de exporteur zijn ontevredenheid over de marktontwikkelingen van de afgelopen weken vanwege de beperkte vraag. De belangrijkste markten voor Griekse uien zijn Bulgarije en Roemenië, maar volgens Anifantis hebben deze landen, evenals heel Oost-Europa, nu hun eigen teelt. Daarnaast is er concurrentie van Spaanse en Nederlandse uien op deze markten. "Toch vertrouwt de Griekse markt tenminste op zijn eigen product," merkt Anifantis op. Over het algemeen was het seizoen vrij goed, met een gemiddelde prijs van €0,35 per kg voor de Griekse verpakkers.

Naast uien verpakt en exporteert het teeltbedrijf Anifantis ook aardappelen. Het planten van aardappelen verloopt vlot in Thiva, en de eerste aardappelen zijn naar verwachting op 1 november klaar voor export. Dit jaar zal het areaal aardappelen in Thiva echter aanzienlijk kleiner zijn dan vorig jaar, omdat de aardappel een weinig winstgevend product blijkt te zijn. Dit komt door de sterke concurrentie uit Egypte, waar aardappelen de Balkanlanden overspoelen. "Dit jaar zullen er minder aardappelen uit Thiva komen. We hebben een zeer smal afzetvenster tot januari. Daarna komt Egypte op de markt, waardoor we bijna niets meer kunnen exporteren," concludeert Anifantis.

Zelfs Griekenland vertegenwoordigt een zeer goede markt voor de Egyptische aardappelexporteurs, omdat volgens officiële gegevens de import van aardappelen uit Egypte bijna drie keer zo groot is als het hele Griekse exportvolume.

Voor meer informatie
Charalampos Anifantis
Anifantis Farm
Tel: +30 22620 73059
[email protected]
https://anifantisfarm.gr/