Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aziende Campobasso

Onrust op internationale amandelmarkt beteugeld

De Italiaanse amandeloogst is een paar weken geleden begonnen. De noteringen voor amandelen in de dop zijn met 15-20% gestegen ten opzichte van 2023, dus van 4500-4800 € per ton een jaar geleden naar 5200-5500 € per ton.

"Er is een plotselinge toename in de vraag naar amandelen door handelaren en andere marktdeelnemers," zegt Pasquale Campobasso, eigenaar van Aziende Campobasso uit Zuid-Italië, een bedrijf dat al meer dan een eeuw actief is in de amandelensector. "Tot juli was de situatie op het veld rustig, ondanks een daling van bijna 25% in de opbrengsten. Nu is de trend echter omgeslagen en is er onrust onder de lokale producenten. De oorzaken zijn van internationale aard en hebben een grote invloed op de markten. In Californië, waar ongeveer 85% van de wereldproductie wordt geteeld, waren de oogstverwachtingen aanvankelijk optimistisch, met recordvolumes van meer dan 1.350.000 ton dankzij de uitstekende bloei in de lente. Na enkele technische evaluaties zijn deze volumes echter naar beneden bijgesteld, waardoor de oogstverwachting nu slechts iets boven die van 2023 ligt."

"De gevolgen leidden al snel tot grote handelsverwarring, ook in Europa. Er wordt veel gespeculeerd door Californiërs," zegt Campobasso, "maar in werkelijkheid hebben overzeese handelaren besloten de amandelprijzen te verhogen. Dit komt doordat ze zich bewust zijn geworden van de stijgende bedrijfskosten voor telers, voornamelijk door hogere uitgaven aan gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie voor irrigatie. Hierdoor zijn de prijzen gestegen van $1,70-1,80 per 0,45 kg (prijzen aan de Californische haven) naar de huidige $2,20 per 0,45 kg. Er zijn zeker zorgen, maar de handelaren blijven optimistisch handelen uit angst voor een mogelijke prijsdaling."

"In Puglia begon de oogst van de vroege variëteiten (zoals Tuono) rond de tweede helft van augustus. Momenteel worden alle andere cultivars, zoals Filippo Cea en Genco, geoogst. De verwachting is dat de oogst uiterlijk begin oktober voltooid zal zijn."

Voor meer informatie:
Aziende Campobasso Srl
Via Casamassima, 58
70010 Valenzano (Bari), Italië
Tel.: +39 080 467 36 72
[email protected]
aziendecampobasso.it

Publicatiedatum: