Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cambayas

"Eerste Valenciaanse granaatappelen verpakt"

Door de grote vraag naar granaatappelen begin augustus, veroorzaakt door een gat op de markten en de vroege rijping van het fruit, is het Spaanse seizoen dit jaar vervroegd. Na een maand van vroege variëteiten met een rode schil, begint nu de oogst en het verpakken van de inheemse Valenciaanse granaatappel. Deze heeft een lichtere schil, is zoeter van smaak en heeft zachtere pitten.

"Sinds 10 augustus oogsten en verkopen we granaatappelen, voornamelijk van de Acco- en Tastem-variëteiten, waarvan we al ongeveer 70% hebben geoogst en die we tot in september zullen blijven leveren", legt Susi Bonet uit, van de verkoopafdeling van de coöperatie Cambayas, gevestigd in het Spaanse Elche.


Valenciaanse granaatappel

"Afgelopen week zijn we begonnen met het verpakken van de eerste Valenciaanse granaatappelen, die maandag op de markten zullen arriveren, aan het begin van week 37. Dit is een ras waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, omdat het traditioneel het inheemse ras is waarmee het granaatappelseizoen in de regio Valencia begint, voorafgaand aan het ras Mollar", licht Susi Bonet toe. "Sommige klanten geven er zelfs de voorkeur aan om te wachten tot deze variëteit op de markt komt vanwege haar zoete en aangename smaak."

"Het Spaanse granaatappelseizoen begon met een grotere vraag dan vorig jaar omdat het seizoen van de Peruaanse granaatappelen veel eerder klaar was dan normaal", vertelt de verkoopvertegenwoordiger van de coöperatie. "We hebben vier goede verkoopweken gehad en de vraag blijft hoog, hoewel de markt alleen vraagt naar grote maten, vanaf 300g per stuk, en hoewel de maten bij de eerste oogsten groter waren, is er nu een overvloed aan kleinere. Bovendien zijn de prijzen weliswaar hoger, maar dat is een direct gevolg van de voortdurende stijging van de teelt- en productiekosten."

Volgens Susi Bonet vertoont de nieuwe oogst van Valenciaanse granaatappelen door de hittegolven deze zomer een hoger percentage vruchten met zonneschade aan de schil. Hierdoor zal het aanbod van klasse I-product afnemen en zal er meer granaatappel van klasse II zijn, die ook naar de verwerkende industrie zal worden gestuurd.

De oogst van de Mollar granaatappel zal naar verwachting vanaf 15 oktober beginnen. De impact van een nieuwe trips die vanuit Zuid-Afrika arriveert, Scirtothrips aurantii, die ook citrus en kaki's aantast, wordt nog geanalyseerd. "Er zijn boomgaarden waar ze niet voorkomen, maar er zijn andere waar de schade van deze trips zeer groot of zelfs totaal is", waarschuwt Susi Bonet.

Voor meer informatie:
Susi Bonet
Cambayas Coop.V
Tel.: +34 966637588
[email protected]
www.cambayas.com

Publicatiedatum: