Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blaubeergarten

"Iets minder Noord-Duitse blauwe bessen geoogst"

Wat betreft volume en handel kan de Noord-Duitse blauwe bessensector terugkijken op een gemengd seizoen. "De opbrengsten waren over het algemeen iets lager dan vorig jaar, voornamelijk door schade door overstromingen. Dit jaar hebben we ongeveer 95 procent van onze blauwe bessen machinaal geoogst, wat heeft geleid tot iets meer uitval," aldus Hannes Badenhop, Managing Director van Blaubeergarten in Grethem, Nedersaksen. "Desondanks was de kwaliteit van onze blauwe bessen tot het einde van het seizoen op 23 augustus bevredigend."

De oogst begon dit jaar op 16 juni, ongeveer twee weken eerder dan vorig jaar. De handel kende echter een vrij hobbelige start, vat Badenhop samen. "Binnenlandse producten worden door veel winkelketens alleen gevraagd als er geen goedkopere geïmporteerde producten beschikbaar zijn. Desondanks konden we onze producten verkopen, hoewel er iets meer dan normaal werd gebruikt voor industriële toepassingen. We concurreren rechtstreeks met goederen uit Oost-Europa, met name Oekraïne, Polen, Roemenië en Servië, vooral in het midden- en late segment."

Volgens Badenhop zijn de prijzen redelijk stabiel gebleven in vergelijking met 10-15 jaar geleden, terwijl de kosten aanzienlijk zijn gestegen. Dit heeft geleid tot weinig ruimte voor kortingen.


In totaal zijn er al vijf oogstmachines in gebruik (zie FreshPlaza.de)

Duke blijft voorop lopen in de teelt
Er is een sterke trend naar zoetere, stevigere blauwe bessenrassen. "We zijn geïnteresseerd in nieuwe rassen, vooral in het late segment. Maar door de lage marges heb ik niet de motivatie om te investeren en nieuwe rassen te planten. Met een aandeel van ongeveer 45 procent van het totale volume is het ras Duke nog steeds de leider op ons bedrijf, gevolgd door Draper en Bluecrop." Deze laatste variëteit lijkt echter aan belang te verliezen volgens de teler.

De CA-opslag voor seizoensverlenging werd dit jaar ook niet gebruikt, vervolgt de blauwe bessenspecialist. Door de hoge energieprijzen en de toch al lage marges was dat dit jaar geen optie. Gezien de moeilijke omstandigheden is Badenhop nogal kritisch over de toekomst van de Noord-Duitse blauwe bessensector. Een afname van het areaal kan daarom niet worden uitgesloten.

Voor meer informatie:
Hannes Badenhop
Blaubeergarten GmbH
Grethemer Hauptstraße 35
29690 Grethem, Duitsland
Tel: +49 5164 8323
[email protected]
www.blaubeergarten.de

Publicatiedatum: