Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Xavier Laduron, Fairebel:

"Kilo's maken niet zo veel uit als de verkoopprijs in orde is"

Tholen - Het volume van de Belgische peren valt lager uit dan andere jaren. Zo was toch de schatting en het blijkt bij velen ook bewaarheid, zo stelt Xavier Laduron. Ook voor de teler is dit het geval, maar toch ziet hij het komende seizoen redelijk positief in. "De kilo's maken niet zo heel veel uit. Uiteindelijk gaat het om de verkoopprijs en dit seizoen lijken we in de richting te gaan van een eerlijke prijs", zo vertelt de teler en verantwoordelijke sectorcomité fruit van Fairebel, wier basisfilosofie is dat iedereen in de hele keten zijn geld goed moet kunnen verdienen.

"Ook mijn schatting was verkeerd", steekt Xavier van wal. "Ik had 25 tot 30 procent meer peren verwacht, maar we zijn sinds afgelopen weekend klaar met de pluk en de volumes zijn toch fors lager dan andere jaren. Dat lijkt overal in Europa te gelden. De pluk is bijna overal gedaan en in een groot deel van de landen zal er minder fruit zijn. Dat hoeft echter niet zo negatief te zijn. Er is ruimte op de markt, dus verkopen we nu ook tegen een goede prijs, waar we tevreden mee kunnen zijn. We hebben toch een prachtig product, waarbij de kosten bij ons per hectare zijn en niet per kilo "

"Alleen moeten we wel oppassen dat we niet te veel willen", waarschuwt hij. "Het doel van iedereen is om ieder jaar zijn geld te verdienen. Niet een goed jaar afwisselen met 3 jaren waarin je niets krijgt . Dan moet je alleen in jaren als deze niet te veel vragen, zodat je anderen tegen je in het harnas jaagt. Als we komend jaar een oogst hebben die twee keer zo groot is, moet je niet gelijk 50 procent van de prijs gaan krijgen. We moeten een richtlijn trekken voor een prijs dat meer is dan de kosten per hectare. Als we redelijk blijven en de prijzen hebben van vorig en dit jaar zal de handel hopelijk een goed jaar krijgen en wij als telers onze boterham verdienen."

Makkelijker om positief te blijven
Ook kwalitatief gezien is de teler dan ook tevreden. "Ik denk niet dat we het beste jaar hebben in dat opzicht, maar het valt toch alleszins mee. Met de vorst en hagel van het voorjaar waren we heel bang voor de kwaliteit, maar dat viel uiteindelijk mee. De volumes waren natuurlijk wat minder, dus ze hebben de ruimte gekregen op de boom om te groeien. De maat is er. Er zijn verder wel wat peren met een plekje, maar al met al zijn we zeker niet ontevreden. Ik wil ook graag positief blijven. Zo sta ik in het leven. Alleen is het makkelijker als de prijzen op een mooi niveau liggen dan als er niets op de rekening komt. Ik moet daarom zeggen dat dit en vorig seizoen positief blijven een stuk minder moeilijk was", zo lacht hij.

Appels met peren vergelijken
Daarnaast begint de teler binnenkort ook met de appelpluk. "Alleen hebben we daar dezelfde foutieve inschatting gemaakt als bij de Conference, vrees ik. Het is altijd moeilijk inschatten als er weinig hangt. Een normale oogst heeft iedereen altijd vrij snel door, maar als er weinig of veel hangt is het nog wel eens lastig om te zien hoe veel het nu eigenlijk is. Toch durf ik met al mijn ervaring wel te stellen dat we ook fors minder appelen gaan zien, maar we zullen het nog even af moeten wachten."

Voor meer informatie:
Xavier Laduron
Fairebel
+32 (0)80 44 77 26
[email protected]
www.fairebel.be