Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Populariteit zoete aardappel Bellevue groeit, maar ongeautoriseerde import blijft probleem

De zoete aardappel Bellevue is de populairste variëteit voor de versmarkt en wordt in veel belangrijke teeltgebieden in Europa geteeld. Pat Fitzgerald van Nativaland wijst op verschillende voordelen die de aantrekkingskracht onderstrepen. "De hoge opbrengst en de ongewoon consistente wortelvorm zorgen ervoor dat een groot percentage van het product de retail bereikt. De aantrekkelijke, gladde schil valt op ten opzichte van andere variëteiten op de markt. Bellevue is goed aangepast aan diverse grondsoorten en klimaatzones, van Noord- tot Zuid-Europa. De delicate smaak en het heldere oranje vruchtvlees dragen bij aan de populariteit bij consumenten."

Bellevue heeft een sterke aanhang opgebouwd dankzij de inspanningen van NativaLand, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en het beheer van zoete aardappelrassen zoals Bellevue, Orleans, Evangeline en Murasaki. "NativaLand heeft exclusieve controle over de rassen via het Plant Breeders' Rights (PBR) systeem, dat is geautoriseerd door de Community Plant Variety Office (CPVO) in Angers, Frankrijk," legt Fitzgerald uit. "Onze zorgvuldig veredelde en geselecteerde zoete aardappelvariëteiten zijn het resultaat van jaren van onderzoek, innovatie en investeringen, met als doel het leveren van producten van de hoogste kwaliteit aan telers en consumenten in de hele Europese Unie."

De teelt van Bellevue en andere variëteiten heeft zich buiten Europa uitgebreid en niet alle producten die momenteel in de EU worden verkocht, vallen onder een toegestane licentie. Ongeautoriseerde import en verkoop van beschermde variëteiten ondermijnen de integriteit van het PBR-systeem en betekent oneerlijke concurrentie met Europese telers die royalty's betalen, aldus Fitzgerald.

"De ongeoorloofde import en verkoop van beschermde zoete aardappelrassen leidt tot aanzienlijke financiële verliezen voor veredelaars, die afhankelijk zijn van royalty's om hun lopende onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen te financieren. De innovatie van de veredelaars is de drijvende kracht achter de vooruitgang in de landbouw, die leidt tot verbeterde gewasopbrengsten, resistentie tegen ongedierte en de algehele kwaliteit van de producten. Wanneer deze rechten worden genegeerd, brengt dit de toekomst van de land- en tuinbouw en de beschikbaarheid van hoogwaardige variëteiten op de markt in gevaar."

NativaLand is vastbesloten om de intellectuele-eigendomsrechten van Louisiana State University AgCenter (LSUAC) te verdedigen en ervoor te zorgen dat het PBR-systeem van de EU wordt gerespecteerd, zegt Fitzgerald. "Daartoe hebben we formeel de hulp ingeroepen van de EU-douaneautoriteiten om binnenkomende zendingen zoete aardappelen van buiten de EU te inspecteren. Deze maatregel is bedoeld om ongeoorloofde invoer van onze beschermde rassen op te sporen en te voorkomen, om zo de belangen van de veredelaars te beschermen en ervoor te zorgen dat de regels voor PBR worden nageleefd. We willen benadrukken dat NativaLand en LSUAC alle nodige acties zullen ondernemen tegen diegenen die zich bezighouden met de ongeoorloofde import en verkoop van onze beschermde zoete aardappelrassen. Dit omvat ook het eisen van schadevergoeding voor de financiële verliezen als gevolg van deze ongeoorloofde activiteiten. We zijn vastbesloten om de toekomst van de plantenveredeling en de innovaties die onze voedselvoorziening ondersteunen te verdedigen," besluit Fitzgerald.

Voor meer informatie:
Pat Fitzgerald
NativaLand
[email protected]
www.nativaland.com

Publicatiedatum: