Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bialski Owoc

"Totale Poolse appeloogst zal lager uitvallen"

De oogst van Poolse appelen is begonnen en het seizoen is veelbelovend, zegt Marcin Świątek, key accountmanager voor Bialski Owoc: "Iets meer dan twee weken geleden zijn we begonnen met het plukken van Gala-appelen. Het is deze dagen erg warm geweest, dus de appels moesten eerst goed gekoeld worden voordat we konden beginnen met sorteren en verzenden. De kwaliteit ziet er goed uit, dus ik verwacht een mooi seizoen voor de boeg."

Świątek benadrukt dat er problemen zijn geweest met het weer, wat in sommige gebieden tot aanzienlijke schade heeft geleid. "Over het algemeen hadden we in Polen problemen met vorst en hagelstormen, en in de zomer hadden we te maken met droogte. In sommige regio's is de oogst volledig beschadigd, terwijl in andere gebieden de geoogste volumes zijn afgenomen ten opzichte van de ramingen. Voor veel telers is het een moeilijke tijd geweest. De totale appeloogst in Polen zal ongeveer 20 tot 30 procent lager zijn dan vorig jaar."

Over het algemeen merkt Świątek op dat de reputatie van Poolse appelen en producten in de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd: "Veel klanten hebben ontdekt dat Polen een betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige markt is om zaken mee te doen. We hebben bewezen dat we fruit van uitstekende kwaliteit kunnen leveren en verkopen tegen concurrerende prijzen. Voor ons is de belangrijkste uitdaging om geen enkele kans te missen die zich voordoet."

Vasthouden aan plannen die je voorafgaand aan het seizoen maakt, is tegenwoordig niet meer zo duidelijk, aldus Świątek. "Het is nogal moeilijk om een hoofdmarkt aan te wijzen, want de crisis in de Rode Zee heeft bewezen dat alle plannen die je hebt voordat het seizoen begint, volledig kunnen ontsporen door externe factoren waar we geen invloed op hebben. We moeten onze klanten diversifiëren, want je weet nooit wat er tijdens het huidige seizoen zal gebeuren. Daarom richten we ons op overzeese markten, maar werken we het hele jaar door met klanten in Polen en andere Europese landen."

Het is echter niet allemaal positief, want Świątek herinnert iedereen eraan dat de kosten van de teelt in Polen uit de hand lopen en dat investeringen en innovatie nodig zijn om bij te blijven: "Stijgende kosten maken ons leven er niet makkelijker op. De elektriciteitskosten stijgen nog steeds, daarom hebben we zonnepanelen moeten installeren om onze rekeningen zo laag mogelijk te houden. De kosten van de arbeidskrachten en de beschikbaarheid van werknemers in het algemeen hebben ons gedwongen om nieuwe oplossingen te vinden. We zijn nog steeds bezig om dit specifieke probleem aan te pakken," besluit hij.

Voor meer informatie:
Marcin Świątek
Bialski Owoc Sp. z o.o.
Tel: +48 533 205 500
[email protected]
www.bialskiowoc.com

Publicatiedatum: