Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië's eerste smaaktest met genetisch gemodificeerde bananen

Biotechnologen van de Queensland University of Technology staan op het punt een genetisch gemodificeerde (GM) banaan, genaamd QCAV-4, te proeven. Dit is een belangrijke mijlpaal zowel in Australië als wereldwijd, omdat het de eerste GM-fruitsoort is die commercieel geteeld mag worden. Deze ontwikkeling volgde nadat de Australische regering de banaan in april goedkeurde voor menselijke consumptie. Dit gebeurde te midden van zorgen over de kwetsbaarheid van de Cavendish-banaan, die de wereldwijde export en Australische teelt domineert, voor ziekterisico's vanwege zijn genetische uniformiteit. Het QCAV-4-project, dat gericht is op het bestrijden van de Panamaziekte, met name Tropical Race 4 (TR4), loopt al 20 jaar en de proefplantage in Humpty Doo heeft de afgelopen zeven jaar consistent fruit geleverd.

De gevoeligheid van de Cavendish banaan voor ziekten is gekoppeld aan zijn klonale aard, waarbij elke plant genetisch identiek is, een factor die eerder heeft geleid tot de decimering van de Gros Michel variëteit. De introductie van QCAV-4, waarbij één enkel gen met betrekking tot ziekteresistentie wordt aangepast zonder de kwaliteit van het fruit te beïnvloeden, is een proactieve maatregel tegen mogelijke uitbraken. Daarnaast wordt de techniek van genbewerking onderzocht als een consumentvriendelijker alternatief voor traditionele genetische modificatie. Deze techniek richt zich op het activeren of deactiveren van bestaande genen in de banaan om de resistentie tegen ziekten te verhogen.

In regio's zoals het zuidoosten van Queensland is de dreiging van de Panamaziekte voelbaar. Telers zoals Kurt Lindsay zien de verwoestende gevolgen van de ziekte voor hun gewassen. De Australische bananensector, vooral in het tropische noorden van Queensland, blijft zeer waakzaam en heeft strenge bioveiligheidsmaatregelen ingevoerd om TR4 in te dammen. De inspanningen van de sector om de verspreiding van de ziekte te vertragen, hebben wetenschappers de tijd gegeven om ontwikkelingen zoals QCAV-4 te realiseren. Nu staan ze voor de uitdagingen van marktacceptatie en wettelijke hindernissen die gepaard gaan met genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen.

Terwijl de zoektocht naar een bananenvariëteit die bestand is tegen de Panamaziekte voortduurt, zou de acceptatie van genetisch gemodificeerde bananen zoals QCAV-4 cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de bananenteelt en -consumptie wereldwijd. Belanghebbenden in de sector, variërend van wetenschappers tot telers, benadrukken de noodzaak om dergelijke innovaties te omarmen om een mogelijke "bananenapocalyps" af te wenden en de beschikbaarheid van dit fruit voor toekomstige generaties te waarborgen.

Bron: the Guardian

Publicatiedatum: