Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coöperatie Origine Cévennes

Kleinere maten, maar goede oogst zoete ui uit de Cevennen verwacht

De oogst van zoete uien in de Franse Cevennen begon afgelopen juli. Vorig jaar was er een gebrek aan water, maar dit jaar is er juist weer te veel regen gevallen. De vooruitzichten voor de markt zien er echter goed uit. Carl Grandidier, verkoopmanager bij de coöperatie Origine Cévennes, maakt de balans op aan het begin van het seizoen.

Volle toeren
Vorig jaar had de coöperatie Origines Cévennes een zeer goed seizoen ondanks de waterbeperkingen. Dit jaar hebben de weersomstandigheden de start van het seizoen echter enigszins vertraagd. "Vorig jaar hadden we een tekort aan water, maar dit jaar is er te veel", legt Carl Grandidier uit. "Sommige telers zijn hun uien nog aan het drogen omdat de oogst achterloopt op schema, dus eind volgende week zullen we zeker op volle toeren draaien. Sommigen zijn eind juli begonnen met oogsten en anderen zijn nog niet klaar omdat het planten in april langer duurde door de regen.

Volgens de ramingen van de producenten zouden de volumes die aan de coöperatie worden geleverd bijna identiek moeten zijn aan die van vorig jaar, "tussen 1.900 en 2.000 ton. Wat de kwaliteit betreft, is er niets te melden, maar de overvloed aan water, waardoor wormen omhoog komen, heeft de schil van de ui enigszins beschadigd. Normaal gesproken wordt 10 dagen voor de oogst gestopt met water geven, zodat de uien de tijd hebben om uit te drogen, maar de aanhoudende regen van dit jaar heeft dat proces vertraagd."

Reikhalzend
De zoete ui uit de Cevennen gaat opnieuw een succesvol verkoopseizoen tegemoet. "De markt is goed en de handel loopt erg goed. Het is een nicheproduct waar elk jaar reikhalzend naar wordt uitgekeken." Een klein verschil dit jaar is echter de grootte. "We hebben één maat kleiner dan de vorige oogst. Dus het zijn iets kleinere maten die dit jaar in de schappen zullen liggen." Maar opnieuw geen problemen volgens Carl Grandidier. "Het is geen probleem voor onze klanten," zegt hij, "we moeten ons gewoon beter organiseren en een maat kleiner gaan op de bulkmarkt, terwijl we de 7/8 maten naar de retail sturen."

Voor meer informatie:
Carl Grandidier
Origine Cévennes
Route de Valleraugue
30570 St-André-de-Majencoules, Frankrijk
Tel. : +33 6 79 29 49 11
[email protected]
www.oignon-doux-des-cevennes.fr

Publicatiedatum: