Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitzendbureau betrapt: Valse papieren en geschuif met arbeidsmigranten

Alle goede bedoelingen ten spijt blijft negatief nieuws over misstanden met uitzendbureaus en arbeidsmigranten het nieuws halen. Vorige week stuitte de Nederlandse Arbeidsinspectie op een uitzendbureau dat arbeidsmigranten van buiten de EU bemiddelde bij verschillende bedrijven. Deze migranten mogen niet in Nederland werken, benadrukt de inspectie dat het nieuws naar buiten brengt met als kop: 'Opnieuw gesjoemel van uitzendbureau met valse identiteitsdocumenten'.

Tijdens inspecties van een verpakkingsbedrijf van exotisch fruit, een bloemkwekerij en paprikakwekerij in Zuid-Holland troffen inspecteurs meerdere medewerkers aan die daar door een uitzendbureau aan het werk zijn gezet.

Inspecteurs zagen dat 14 werknemers aan het werk waren die oorspronkelijk uit Georgië afkomstig zijn. Geen van deze personen kon een origineel identiteitsdocument tonen. Bij één bedrijf werden kopieën van EU-identiteitsdocumenten getoond. Deze bleken vervalst. Bij navraag van inspecteurs bleek dat de inlenende ondernemingen vrijwel geen inspanningen hadden verricht in het controleren van identiteitsdocumenten. De WOS deed later navraag en kreeg bevestigd dat de bedrijven die gebruik maakten van de arbeidsmigranten in het Westland gevestigd zijn, of 'een link met Westland' hebben zoals het AD het omschrijft.

Schuiven met arbeidsmigranten
Tijdens de inspecties bleek verder dat de werknemers tewerk worden gesteld via wisselende uitzendbureaus die gelieerd zijn aan elkaar. De arbeidsmigranten dachten dat ze slechts voor één bureau werkten.

Constructies waarbij deze personen van buiten de EU worden door geschoven van het ene naar het andere uitzendbureau houdt de Arbeidsinspectie nauwlettend in de gaten.

Tijdens eerdere controles troffen inspecteurs ook Georgische medewerkers aan met vervalste Europese identiteitspapieren. Bij dit soort constructies overtreedt niet alleen het uitzendbureau, maar ook de inlener, de Wet arbeid vreemdelingen.

Voor elke werknemer die hier niet mag werken, kan zowel het uitzendbureau als de inlener een fikse boete krijgen.

Geen vergunning
Werknemers van buiten de EU mogen in een aantal gevallen wel in Nederland verblijven, maar niet zomaar in Nederland werken. De werknemer moet beschikken over een tewerkstellingsvergunning. Die vergunning was hier niet geregeld.

Een werkgever die werknemers inleent van een uitzendbureau dient dit te controleren. De betrokken werknemers hadden wel een inschrijving in het Register Niet Ingezetenen. Het uitzendbureau was lid van een brancheorganisatie en was gecertificeerd.

De Arbeidsinspectie vraagt regelmatig aandacht voor een goede identiteitscontrole door uitzendbureaus. Ondernemers worden opgeroepen om het stappenplan verificatieplicht goed uit te voeren.

De Arbeidsinspectie controleerde de betrokken bedrijven samen met de Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie (AVIM) en Koninklijke Marechaussee.

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie

Publicatiedatum: