Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank van der Kwaak, Surexport Holland

"De komende weken verwacht ik dat de vraag naar kasaardbeien sterk blijft"

Tholen - Hollandse kasaardbeien mogen zich momenteel verheugen in een enorm goede vraag vanuit binnen- en buitenland. "De beschikbaarheid is momenteel erg minimaal. Alle stellingteelten lopen op zijn eind en voordat de eerste Elsanta's uit de kas er zijn, is het al snel week 40", vertelt Frank van der Kwaak, verantwoordelijk voor sales en sourcing bij Surexport Holland.

"Dit resulteert in een grote vraag naar de Inspire-aardbeien, waarmee we nu op de markt komen. Prijzen liggen al snel tussen de 6 en 7,50 euro. Voor de telers zijn dat prima prijzen, mits ze de kilo's halen. Ik verwacht dat de vraag de komende weken sterk zal blijven. Ook als de Elsanta-aardbeien op de markt komen, hoeft dat niet eens voor een omslag te zorgen", aldus Frank. "Je ziet momenteel wel een switch in de markt naar de teelt van doordragers, waardoor de hele teeltplanning er anders uit komt te zien. Good old Elsanta blijft nog altijd het meest geteelde najaarsras, maar vroegere rassen als Inspire en Malling Centenary zijn juist in deze periode veelgevraagd."

"Al met al staan de seinen op groen, al zijn we uiteraard afhankelijk van het weer of we de volumes gaan halen. De afgelopen weken hebben we best warm weer gehad. Nu zijn de vooruitzichten dat het wat koeler wordt en met name koude nachttemperaturen zullen de aardbeien kwalitatief weer een steuntje in de rug geven. In Nederland vinden de grootste volumeverkopen in de zomermaanden plaats en wordt de verkoop richting oktober en november traditiegetrouw wat minder, maar de vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland neemt in deze maanden juist toe, daar gaan dan ook de meeste Nederlandse en Belgische aardbeien in het najaar heen."

Jong Fruit teelt aardbeien, verspreid over vijf locaties met een totale oppervlakte van 24 hectare onder glas. Sinds eind vorig jaar heeft de Spaanse zachtfruitgigant Surexport een meerderheidsbelang genomen in Jong Fruit. "Daar ervaren we nu de synergievoordelen van, want we kunnen vanuit Nederland goed meeliften op de klanten die Surexport vanuit Spanje bedient", vertelt Frank. Het Nederlandse kasaardbeienareaal laat dit jaar een redelijk stabiele lijn zien. "Ik zie in Nederland niet dat er veel kassen worden bijgebouwd. Het bouwen van een kas is ook vrij duur momenteel. Toch zal de komende jaren het areaal blijven toenemen, omdat de klimaatbeheersing in de kas resulteert in de beste aardbeien", besluit Frank.

Voor meer informatie:
Frank van der Kwaak
Surexport
Vaartweg 183
5106 NC Dongen
Tel: +31 615151139
[email protected]
www.surexport.es