Vruchtboomkanker bij peer grijpt om zich heen. De oorzaak, een schimmel, vernielt hele bomen. Wageningen UR-onderzoeker in Randwijk Kiki Kots bekijkt of er overeenkomsten zijn met vruchtboomkanker bij appel. Daar is al veel onderzoek naar, maar voor peren, vooral Conference, is het een nieuw probleem. Fruitpact steunt dit onderzoek, zo schrijven ze.
De kanker wordt veroorzaakt door de schimmel Neonectria ditissima. Kots: "Deze schimmel verspreidt zich bij regen door via wondjes de boom binnen te dringen, bij snoeien maar ook na bladval. De schimmel kan ook vruchten infecteren en dat geeft neusrot. Voor de bestrijding van vruchtboomkanker kunnen telers een beperkt aantal middelen toepassen. Een preventief middel waar veel telers zwaar op leunen is captan, maar dat valt door wetgeving mogelijk grotendeels weg. Er is weinig bekend over vruchtboomkanker bij peer. Marcel Wenneker en ik onderzoeken nu de overeenkomsten en verschillen tussen de appel- en de perenschimmel. Daarna kun je gericht zoeken naar beheersstrategieën bij peer en daarbij deels gebruik maken van het onderzoek naar vruchtboomkanker in appel."
Peer leek minder gevoelig voor vruchtboomkanker, maar de ziekte verspreidt zich razendsnel. In Europees verband neemt de WUR deel aan een internationale werkgroep die de ziekte en de genetische aspecten ervan bespreekt en bestudeert. "We willen grip krijgen op wat er gebeurt door eerst de data van het DNA van de schimmel op peer te vergelijken met die van appel. Is er een kruisgevoeligheid tussen appel en peer? Wanneer we de data hebben, kunnen we verder op zoek. Zijn er misschien groene middelen te gebruiken of zijn er specifieke plekken waar de schimmel op de boom zich nestelt? In het onderzoek voeren we ook gesprekken met adviesbedrijven als Fruitconsult, CAF en Delphy, zodat we de gedachten en visies kunnen combineren. We bereiden ook proeven voor met antagonisten, dat zijn schimmels die de Neonectria aanvalt, om te zien of dat onderdeel van een strategie kan zijn. Maar we bekijken ook het huidige aanbod in bestrijding en spreken met perenveredelaars. Die zouden bijvoorbeeld eerder kruisingen op gevoeligheid voor vruchtboomkanker kunnen onderzoeken."
Vruchtboomkanker wordt steeds vaker gesignaleerd. "We zijn zeer bezorgd, want Conference is een belangrijke teelt in Gelderland. Naast het inzetten van fungiciden (middelen die schimmels doden), kan de ziekte ook bestreden worden door de kankers zorgvuldig weg te snijden of te knippen uit de boom. Dit kan alleen gedaan worden bij droog weer, want tijdens regen kunnen ook deze wonden opnieuw geïnfecteerd worden en nieuwe kankers vormen. Op proefpercelen in Randwijk met een verminderde inzet van fungiciden wordt, ondanks het regelmatig wegsnijden van bestaande kankers, de situatie al snel alarmerend."
Bron: Fruitpact