Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 36

Daling komkommerprijs, stijging prijzen tomaat en aardbei

Met de start van september zijn de torenhoge komkommerprijzen op de klokken bij de VBT-veilingen gezakt. De middenprijs is in week 36 teruggezakt tot 69 eurocent per stuk. Een prijs die hiermee nog altijd hoog is, maar in de buurt komt van de eveneens hoge prijzen in 2022.

Tomaten
De tomatenprijzen zijn aan het stijgen de afgelopen tijd. Het brengt de gemiddelde kiloprijs voor trostomaten op ruim 1,13 euro. Losse tomaten scoren met 1,18 euro per kilo nog iets hoger. De stijging van de prijs is in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Na de zomer stijgt de tomatenprijs doorgaans, met vaak weer een dipje vanaf half oktober.

Paprika
Voor paprika loopt de middenprijs de afgelopen weken netjes in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Voor rood betekent dat in week 36 een gemiddelde kiloprijs van 1,17 euro. Voor geel ligt de prijs afgerond op 1,85 euro per kilo. Dat is wel ruim bovengemiddeld.

Kropsla
Na hele hoge prijzen voor kropsla in het voorjaar waren de prijzen hartje zomer matig. Recent is de prijs wel weer wat opgekrabbeld, tot 43 eurocent per stuk in week 36.

Aardbei
De middenprijs voor aardbeien is na het absolute laagtepunt in week 31 gaan stijgen tot inmiddels in week 36 ruim 5,62 euro per kilo. Daarmee liggen de prijzen veel hoger dan vorig jaar, en ook nipt hoger dan de hoge prijzen in 2022. Als reden voor de hogere prijzen wees Michel Vermeiren van Coƶperatie Hoogstraten vorige week op lagere volumes. Een combinatie van omschakeling naar doordragers en een latere opplanting door het weer zorgt ervoor dat er momenteel lagere volumes beschikbaar zijn. Vanaf de tweede helft van september verwacht Hoogstraten dat de volumes langzaam weer toenemen.

Bron: Landbouwcijfers via het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij