Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Heegsma:

"Afgelopen jaren zijn we verwend met de peenprijzen, maar dit jaar waait de wind uit een andere hoek"

Tholen - Op de wortelmarkt is de vraag momenteel vrij tammetjes, constateert vollegrondsgroentenhandelaar Kees Heegsma uit Lemmer. "De landen om ons heen hebben voldoende wortelen beschikbaar. Zo houden de Duitsers zich rustig en horen we niet veel uit Oost-Europa. De vaste afspraken richting Belgiƫ lopen wel door, maar vrije handel is er maar heel summier."

"De opbrengsten zijn maar heel gewoontjes. Dat zagen we al bij de Limburgse percelen, maar zien we nu ook in Zeeland en in de vroege percelen in de polders. Maar ondanks dat er niet al teveel peen is, blijft de vraag achter en dat drukt de prijzen. Nu waren we de laatste jaren ook wel een beetje verwend in de peenhandel als het om prijzen gaat, maar de wind lijkt nu uit een andere hoek te waaien."

"Kwalitatief is de peen prima. Door de natte start van het jaar is er vrij laat gezaaid. Zowel met de vroege peen als de bewaarpeen hebben we dus een relatief jong gewas en dat ziet er kwalitatief goed uit. Alleen de hele vroege percelen hebben wat structuurproblemen gehad door de nattigheid", vertelt Kees.

"Dat het rustig is, hoort ook wel een beetje bij de tijd van het jaar, maar nu de vakanties voorbij zijn, mag er van mij wel wat meer reuring komen. Voor veldgewas gangbare peen wordt momenteel rond de 15 cent betaald voor directe handel. De prijs van de bio-peen ligt rond de 25 cent, maar ook die handel loopt niet vlot. Andere jaren liep de vraag naar bio-peen vanuit Duitsland in de zomer redelijk door, maar dat valt dit jaar ook tegen."

"En als de spoelers het niet druk hebben, gaan ze een beetje achterover hangen", constateert de handelaar. "Ik zie de vraag op korte termijn dan ook niet opleven. Andere jaren trok Afrika er ook harder aan. Dat gold ook voor de uien, waar de wortelen mooi op mee konden liften. Inmiddels komt er iets meer beweging uit die hoek, maar daar mag wat ons betreft nog wel een tandje bij!"

Voor meer informatie:
Kees Heegsma
Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
Tel.: +31(0)514 56 92 24
M: +31 (0)6 53 24 48 28
[email protected]
www.heegsmabv.nl