Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sandra Monroy van Frutadeli:

"Azië blijft een markt met veel potentieel voor onze Ecuadoraanse bananen"

Frutadeli, een van de grootste producenten en exporteurs van bananen in Ecuador, blijft zich onderscheiden op de wereldwijde bananenmarkt.

Ecuador is weliswaar niet de grootste bananenleverancier ter wereld, maar wel de belangrijkste exporteur en staat bekend om de kwaliteit van zijn fruit. Volgens Sandra Monroy, CEO van Frutadeli, heeft het bedrijf een solide reputatie opgebouwd voor het leveren van kwaliteitsbananen, zelfs op lange doorvoerroutes van 32 dagen naar Noord-Afrika en 45 dagen naar Azië. Ondanks deze afstanden komen de bananen uit Ecuador vers aan dankzij strenge kwaliteitsnormen en een focus op "groen leven". Dit heeft de sleutel gevormd tot het consolideren van hun positie op de concurrerende Aziatische markt.

De Aziatische regio, vooral China, heeft de laatste jaren een opmerkelijke groei in de vraag naar Ecuadoraanse bananen laten zien. Monroy benadrukt dat China een potentiële markt is geworden voor exporteurs zoals Frutadeli, die dit jaar een extra impuls heeft gekregen na de ondertekening van de vrijhandelsovereenkomst tussen Ecuador en China. Deze overeenkomst biedt preferentiële toegang tot een markt van 1,4 miljard consumenten met een hoge koopkracht, dankzij de onmiddellijke en geleidelijke afschaffing van tarieven. Voor bananen, die momenteel belast worden tegen 10%, zal het tarief na 10 jaar tot 0% worden verlaagd, met een afname van 1% per jaar vanaf de ondertekening van de overeenkomst. Monroy: "Deze overeenkomst opent de deur naar grotere kansen op de Aziatische markt, wat cruciaal is aangezien we in Ecuador jaarrond bananen telen."

Ondanks het grote marktpotentieel staat de bananenteelt in Ecuador voor grote uitdagingen, vooral door de veranderende klimaatomstandigheden. Monroy: "We zien drastische veranderingen in de weerpatronen, met zeer hoge dagtemperaturen gevolgd door koude nachten, wat de planten onder druk zet en hun groei en gewicht beïnvloedt. Dit onvoorspelbare weer heeft gevolgen voor de teelt en dwingt bedrijven als Frutadeli om hun oogstramingen aan te passen. "Onze volumes zijn gedaald, wat betekent dat we meer bananen nodig hebben om aan de gewichtseisen van elke markt te voldoen."

Naast klimatologische problemen maakt Frutadeli zich ook zorgen over de verspreiding van plagen zoals de bacterie Ralstonia en de reële dreiging van de Panamaziekte. Deze plagen, die de bananenoogst in de buurlanden al aantasten, maken Ecuador nog kwetsbaarder. "De veiligheidscrisis in Ecuador heeft het beheer van de plantages bemoeilijkt, waardoor de eigenaars de velden moesten verlaten en hun teeltbedrijven vanuit de stad moesten beheren," waarschuwt Monroy.

Frutadeli heeft meer dan 6.500 hectare bananenplantages, zowel eigen plantages als plantages van geassocieerde telers. Het bedrijf exporteert tussen de 300 en 400 containers bananen per week, afhankelijk van het seizoen, met als belangrijkste markten Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en China, waar ze leverancier zijn van Good Farmer.

Ondanks de wereldwijde uitdagingen in de bananenteelt is Monroy optimistisch over de toekomst van Frutadeli, vooral wat betreft de uitbreiding naar nieuwe markten. Met

veelbelovende ontwikkelingen in de infrastructuur, zoals een directe scheepvaartroute van Peru naar China, zullen bananenexporteurs in Ecuador profiteren van een snellere en efficiëntere logistiek. "Azië, vooral China, blijft een markt met veel potentieel en wij zijn klaar om jaarrond aan die vraag te voldoen met kwaliteitsbananen," besluit Monroy.

Voor meer informatie:
Sandra Monroy (CEO)
Frutadeli
Tel: +593 99 918 2653
[email protected]
www.frutadeli.com

Publicatiedatum: