De nieuwe oogst van appels wordt momenteel geplukt. In de komende weken plukken telers in Nederland naar verwachting 197 miljoen kilo op een oppervlakte van een kleine 5.300 hectare. De top-3 provincies met appelteelt zijn Gelderland (40%), Zeeland (18%) en Limburg (11%). Twee derde van de oogst komt voor rekening van twee rassen, Elstar en Jonagold (incl. Jonagored). De appeloogst eten Nederlanders bijna in zijn geheel zelf op. Er gaan (vooral bij tekorten) kleine hoeveelheden naar de buurlanden. Dit en meer valt te lezen in de Factsheet appel in beeld van GroentenFruit Huis.
2023: lichte consumptiestijging
Gemiddeld aten Nederlanders vorig jaar 10,6 kilo appelen. Dit is wat minder dan de Duitsers en Polen hebben gegeten, maar was hoger dan de consumptie per persoon in Italiƫ en het Verenigd Koninkrijk. Driekwart van de appels die in Nederland worden gegeten, zijn van Nederlandse origine. Dit aandeel is in de afgelopen jaren licht gestegen. In de afgelopen jaren daalde de jaarlijkse appelconsumptie in Nederland, maar in 2023 was sprake van een licht herstel. Zo steeg de consumentenaankoop met 6 procent vergeleken met voorgaand jaar. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italiƫ kocht de consument wat meer dan in het voorgaande jaar.
Bekijk hier het volledige factsheet
Bron: GroentenFruit Huis