Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Driekwart van de appelen die in Nederland worden gegeten, zijn van Nederlandse origine"

De nieuwe oogst van appels wordt momenteel geplukt. In de komende weken plukken telers in Nederland naar verwachting 197 miljoen kilo op een oppervlakte van een kleine 5.300 hectare. De top-3 provincies met appelteelt zijn Gelderland (40%), Zeeland (18%) en Limburg (11%). Twee derde van de oogst komt voor rekening van twee rassen, Elstar en Jonagold (incl. Jonagored). De appeloogst eten Nederlanders bijna in zijn geheel zelf op. Er gaan (vooral bij tekorten) kleine hoeveelheden naar de buurlanden. Dit en meer valt te lezen in de Factsheet appel in beeld van GroentenFruit Huis.

2023: lichte consumptiestijging
Gemiddeld aten Nederlanders vorig jaar 10,6 kilo appelen. Dit is wat minder dan de Duitsers en Polen hebben gegeten, maar was hoger dan de consumptie per persoon in Italiƫ en het Verenigd Koninkrijk. Driekwart van de appels die in Nederland worden gegeten, zijn van Nederlandse origine. Dit aandeel is in de afgelopen jaren licht gestegen. In de afgelopen jaren daalde de jaarlijkse appelconsumptie in Nederland, maar in 2023 was sprake van een licht herstel. Zo steeg de consumentenaankoop met 6 procent vergeleken met voorgaand jaar. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italiƫ kocht de consument wat meer dan in het voorgaande jaar.

Bekijk hier het volledige factsheet

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: