Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export groeit met ruim 2 procent

Nederlandse inflatie daalt naar 3,6 procent in augustus

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 3,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juli was de inflatie 3,7 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van augustus is hetzelfde als bij de snelle raming die op 30 augustus is gepubliceerd.

Inflatie lager door prijsontwikkelingen motorbrandstoffen en kleding
De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen. De prijzen van motorbrandstoffen waren in augustus 5,6 procent lager dan in augustus 2023. In juli waren brandstoffen nog 1,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de prijsontwikkeling van kleding had een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. In augustus was kleding 3,5 procent goedkoper dan in augustus 2023, terwijl kleding in juli 2,1 procent duurder was dan een jaar eerder.

Inflatie eurozone daalt
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in augustus 3,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juli was de inflatie volgens de HICP 3,5 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 2,6 procent in juli naar 2,2 procent in augustus. Het komt vooral door de prijsontwikkelingen van tabak, accommodaties en de woninghuren dat de inflatie in Nederland hoger is dan in de eurozone.

Export groeit met ruim 2 procent in juli
Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in juli 2,2 procent groter dan in juli 2023, meldt het CBS. Vooral de uitvoer van voeding- en genotsmiddelen, chemische producten, en elektrotechnische machines en optische apparaten was hoger. Ook hebben bedrijven meer basismetaal en metaalproducten uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in juli 0,7 procent kleiner dan in juli 2023. In de CBS Exportradar van september waren de omstandigheden voor de export ongunstiger dan in de radar van juli.

Omstandigheden voor export in september ongunstiger
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Bron: CBS

Publicatiedatum: