Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavië ziet druivenexport naar EU met 125% toenemen

In de eerste acht maanden van 2024 is de export van druiven vanuit Moldavië naar de Europese Unie met 125% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dumitru Alaiba, vicepremier en minister van Economische Ontwikkeling, maakte deze statistieken bekend en benadrukte de groei in de export van druiven naar belangrijke EU-landen, waaronder Roemenië, Polen, Hongarije, Letland en Kroatië. Het exportvolume van druiven naar de EU steeg van 5.875 ton in januari-augustus 2023 naar 13.248 ton in de overeenkomstige maanden van 2024, wat Moldavië 337 miljoen lei (17,5 mln euro) opleverde.

Alaiba schreef deze groei toe aan de kwaliteit van de producten van Moldavische telers en het vertrouwen dat de EU-markt in hen stelt. Hij merkte op dat druiven tot de zeven land- en tuinbouwproducten behoren die Moldavië zonder invoerrechten naar de EU exporteert, en dat deze export de vastgestelde quota met ongeveer 62% heeft overschreden. Hij benadrukte het potentieel voor nog meer succes naarmate Moldavië dichter bij het EU-lidmaatschap komt. De EU is de belangrijkste investeerder en grootste markt van Moldavië: meer dan 65% van de Moldavische export gaat naar de EU en meer dan 81% van de directe buitenlandse investeringen in Moldavië is afkomstig uit EU-landen.

Bron: Moldpres

Publicatiedatum: