Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrupalmería:

"Deze zomer veel vraag naar tomaten uit Almeria met interessante pieken"

Het Spaanse tomatenseizoen 2021/2025 loopt over het algemeen ongeveer 15 dagen voor op het vorige seizoen. "We verwachten zelfs dat de grote volumes half november beginnen," legt Juan Manuel Andújar van het tomatenteeltbedrijf Agrupalmería uit Almeria uit. "Het grootste deel van het planten is begin augustus gedaan, dus in principe kunnen we ongeveer twee weken eerder dan vorig jaar naar de markt."

"Er is altijd het risico van virussen die de start kunnen vertragen, maar voor nu hebben we het probleem onder controle. Bij Agrupalmeria hebben we variëteiten getest die resistent zijn tegen ToBRFV, en we hebben al onze telers aangeraden deze variëteiten te planten. Tot nu toe hebben we geen problemen gehad."

"Het is waar dat de strategie om virussen te beheersen niet alleen gebaseerd is op resistente variëteiten, maar ook op het versterken van de planten met biostimulanten om ze beter bestand te maken tegen infecties. Biostimulanten zorgen er echter voor dat de planten meer groeien dan normaal, wat de tomatenproductie met wel 30% kan verminderen. Daarom is de technische ondersteuning die we onze telers bieden van fundamenteel belang, zodat ze met maximale garanties en opbrengsten kunnen telen."

Tomaat is goed voor 85 tot 90% van de productie van Agrupalmeria. Qua volume is de trostomaat een van de belangrijkste producten, "hoewel binnen onze specialisatie in smaakvariëteiten, de Raf-tomaat en de gladde tomaat waarschijnlijk de variëteiten zijn waar we een referentie in de markt zijn", geeft Juan Manuel aan.

"Deze twee tomatenrassen, vooral de Raf-tomaat, worden voornamelijk geconsumeerd op de binnenlandse markt, Frankrijk en Italië. Buiten het Middellandse Zeegebied lijkt het erop dat consumenten niet zo bekend zijn met tomatenrassen die niet rood zijn, en de Raf en de gladde tomaat zijn twee soorten die van binnenuit rijpen; in tegenstelling tot de lang houdbare tomaat, die zijn intens rode kleur aan de buitenkant krijgt voordat hij de juiste graad van rijpheid bereikt en de Brix-waarden en eigenschappen opbouwt die de tomaat zijn smaak geven. Misschien is dit de reden waarom mensen al jaren zeggen dat tomaten niet meer smaken zoals de tomaten van vroeger: omdat ze variëteiten hebben geproduceerd die aan de buitenkant rijpen voordat ze aan de binnenkant rijp zijn."

"Het is vermeldenswaard dat onze sterkste periode het herfst- en winterseizoen is. In de zomer blijven we onze klanten voorzien van vers verpakte tomaten uit het veld, die ze zeer waarderen om hun versheid en kwaliteit, hoewel in kleinere volumes omdat er ook productie is in andere delen van Spanje en in andere Europese landen. Desondanks lijkt het erop dat de lokale oogsten niet zo goed hebben gepresteerd als verwacht, waardoor we in de zomer niet alleen vraag naar tomaten uit Almeria hebben gezien, maar ook zeer interessante pieken."

Voor meer informatie:
Agrupalmería
Carretera Níjar La Cañada km 5,200
04120 Almería (Spanje)
Tel: +34 623 39 03 10
[email protected]
https://agrupalmeria.com

Publicatiedatum: