Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

La Unió eist koudebehandeling vanwege oplopend aantal quarantaineziekten in importcitrus

Het onderscheppen van in de Europese Unie geïmporteerde citrus met quarantaineparasieten of -ziekten blijft voorkomen. In augustus van dit jaar zijn er volgens gegevens van La Unió opnieuw 26 afwijzingen geregistreerd.

De organisatie eist dringend een koudebehandeling voor citrus uit landen die de gezondheidsveiligheid van hun zendingen niet kunnen garanderen, de enige manier om de mogelijke binnenkomst van een quarantaineziekte te voorkomen.

Citrus Black Spot op sinaasappelen

Uit de gegevens van augustus blijkt opnieuw de aanwezigheid van verschillende gevallen van Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta), Citrus Black Spot (Phyllosticta citricarpa), citruskanker (Xanthomonas) en citrusschurft (Elsinoë), allemaal dodelijke plagen die niet voorkomen in de Europese citrusteelt, wat betekent dat sommige landen nog steeds niet de nodige gezondheidsgaranties bieden voor hun zendingen.

Volgens La Unió moet de inspectiedruk worden verhoogd, moeten er meer controles aan de bron worden uitgevoerd en moet er een koudebehandeling worden toegepast op alle landen die de sanitaire veiligheid van hun zendingen niet kunnen garanderen, zoals Turkije, Egypte, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Botswana, Swaziland en enkele Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Brazilië, Uruguay en Colombia.

Deze voortdurende stroom van onderscheppingen van quarantaineparasieten en -ziekten vindt ook plaats in een context waarin citrustelers te kampen hebben met een aanzienlijke overschrijding van de teeltkosten om recent geïntroduceerde plagen te bestrijden. De berekeningen van La Unió geven aan dat de laatste zes plagen die de afgelopen vijftien jaar hun intrede hebben gedaan, een stijging van 40% van de teeltkosten betekenen en het agronomisch beheer destabiliseren door het voortdurend bijwerken van het geïntegreerde teelt- en plaagbestrijdingsplan. We beginnen nu de effecten te zien van de laatste twee plagen, zoals de bankspin (Euophrys banksi arachnid) en de Zuid-Afrikaanse trips, die al zijn waargenomen in citrus-, kaki en granaatappelgewassen in de regio Valencia.

Carles Peris, algemeen secretaris van La Unió Llauradora: "We bestrijden veel plagen met steeds minder gewasbeschermingsmiddelen en er komen steeds meer plagen bij, zoals de laatste Zuid-Afrikaanse trips of plagen die nog kunnen komen. Daarom moet de Europese Unie de situatie heel serieus nemen en dringende maatregelen nemen, zoals koudebehandeling."

Naast het probleem van ongedierte is er ook het gebrek aan wederkerigheid op fytosanitair gebied. "We moeten de invoer verbieden van alle geïmporteerde producten die niet voldoen aan de verplichtingen van het European Green Pact in zijn fytosanitaire strategie. We moeten concurreren op een gelijk speelveld en niet zoals we tot nu toe hebben gedaan. We kunnen de import niet aanmoedigen, terwijl ons citrus soms aan de bomen rot", aldus Peris.

Voor meer informatie:
Carles Peris
La Unió
Tel.: +34 963 530 036
[email protected]
https://launio.org

Publicatiedatum: