Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Verschuiving in de teelt naar doordragende rassen"

Focus op doordragers bij rassendag Coöperatie Hoogstraten

Tholen - Op dinsdag 10 september vond bij Coöperatie Hoogstraten de jaarlijkse rassendag plaats, waarbij telers en anders geïnteresseerden de beschikbare aardbeirassen van de coöperatie konden komen beoordelen. De focus van deze editie lag vooral op doordragende aardbeirassen, een verschuiving ten opzichte van de voorjaarseditie, waar de nadruk voornamelijk op junidragers lag. "De rassendag werd goed bezocht, met ongeveer 70 deelnemers die actief hun beoordeling gaven, naast een aantal bezoekers die enkel kwamen kijken en proeven", zo vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten.

Doordragers
Tijdens de rassendag werden verschillende aardbeienrassen tentoongesteld, allemaal afkomstig uit stellingteelt op substraat. Onder de gepresenteerde variëteiten bevonden zich onder andere de populaire Elsanta, Falco, Florice, Lady Emma, Karima, Murano en een nog niet commercieel beschikbare proefras van junidragers. "We hebben ervoor gekozen om deze keer de focus meer te leggen op doordragende variëteiten," licht Michiel toe.

"In het voorjaar lag de nadruk op junidragers, maar op dit moment in het jaar wordt er meer gewerkt met doordragers. Bovendien zien we een verschuiving binnen de teelt. Waar we vorig seizoen nog met een verhouding 12% doordragers tegenover 88% junidragers in volume zaten, zien we dit jaar een verhouding van respectievelijk 30% tegenover 70%. Een verandering die wordt ingegeven door de behoefte aan een vlakker arbeids- en teeltpatroon", legt hij uit. "Door meer te werken met doordragers kunnen telers een constantere oogst en arbeidsplanning realiseren."

Drie dozen
De rassendag bood telers en bezoekers de kans om niet alleen de aardbeien te bekijken, maar ook om ze te proeven en te ruiken. Coöperatie Hoogstraten hanteert hiervoor een systeem met drie verschillende soorten dozen. "Ten eerste de presentatiedoos, waarvan de aardbeien puur voor visuele beoordeling zijn. Daarnaast een proefdoos, voor het testen van de smaak van de aardbeien en ten slotte een houdbaarheidsdoos, waarbij de aardbeien op de donderdag voorafgaand aan de rassendag geoogst zijn en bewaard in een speciale houdbaarheidscel. Dit geeft een realistisch beeld van hoe het fruit zich ontwikkelt onder verschillende omstandigheden, en het maakt de verschillen tussen de rassen goed zichtbaar."

De resultaten van de rassendag worden momenteel verwerkt in samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten. "We analyseren de bevindingen en nemen deze mee in gesprekken met onze telers en handelspartners", besluit Michiel.

Voor meer informatie:
Michiel Vermeiren
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
Tel.: +32 33 40 02 11
[email protected]
www.hoogstraten.eu