Op 10 en 11 september kwam de internationale paddenstoelensector samen in Luik voor het allereerste congres van de nieuwe branche-organisatie ESSMI (European Society of the Specialty Mushroom Industry), voorheen de Hessiche Landesfachgruppe Pilzbau (HLP). Naar goede gewoonte werd het congres afgetrapt met een besloten avond op dinsdag. De dag nadien begon met een uitvoerige excursie naar de nabijgelegen productielocatie van de Waalse substraatproducent Eclo. 's Middags werd er onder meer uitgebreid teruggeblikt op de deelname aan het internationale paddenstoelencongres en de aansluitende bedrijfsbezoeken in de Chinese provincie Henan eerder dit jaar.
Klik hier voor de fotoreportage.
Uitgerekend in het 30e jubileumjaar van het jaarlijkse branche-event voor de exotische paddenstoelensector kwamen de leden voor het eerst bijeen onder de nieuwe naam ESSMI. Ondanks de nieuwe naam en het wijzigen van de voertaal van Duits naar Engels blijft de doelstelling van de organisatie hetzelfde, liet aanspreekpunt Evelin Krolopp al in een eerder stadium weten. Nog altijd staat het uitwisselen van kennis en ervaringen, met als doel de Europese teelt en consumptie van exotische paddenstoelen naar een hoger plan te tillen, voorop. Niettemin lijkt de nieuwe opzet en organisatiestructuur een goede zet te zijn geweest, zo laten zowel de leden als de organisatie unaniem weten. Met name in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk heeft ESSMI al een aantal nieuwe leden weten te werven.
Terugblik China-reis: Transparantie en verschuiving richting industriële teeltmethoden
Na afloop van het bezoek aan Eclo werd er uitgebreid teruggeblikt op de reis naar China in april van dit jaar. Deze reis stond vooral in het kader van de deelname aan de World mushroom conference 2024 in Xuchang. Hier werd ESSMI nog eens officieel voorgesteld en werd er uitgebreid ingegaan op de stand van zaken omtrent de Europese paddenstoelenteelt. Nadien bezocht het reisgezelschap een behoorlijk aantal teeltbedrijven in de regio Henan. Wat daarbij opviel, is dat de Chinese teelt geleidelijk opgeschaald wordt, waarbij kleinere familiebedrijven opgaan in grote, industriële teeltbedrijven met honderden personeelsleden, schetste Kasper Moreaux, ESSMI-bestuurslid, aan de hand van foto's. Ondanks de hoge mate van automatisering op veel bedrijven wordt aan efficiëntie weinig belang gehecht en worden veel overbodige personeelsleden ingezet.
Niettemin valt er een hoop te leren van de vergevorderde Chinese paddenstoelenteelt. Onder meer als het gaat om teelttechnieken en machine-installaties loopt de Chinese sector ver voor. Hoewel China vaak als gesloten bolwerk wordt aangemerkt, was hier tijdens de reis weinig van te merken, aldus Moreaux. In tegendeel: overal waar her reisgezelschap kwam, werd men met open armen ontvangen. Hij riep zijn vakgenoten dan ook op te profiteren van deze transparantie en eventueel te overwegen in de nabije toekomst andere Chinese regio's te bezoeken.
Nieuw elan voor de Europese paddenstoelenteelt
Wie aan exotische paddenstoelen denkt, komt vaak niet verder dan de geijkte soorten, zoals shiitake en oesterzwammen. Zoals al in de eerste lezing aan bod kwam, is de keuze in Azië behoorlijk ruimer. Ook in dat opzicht is nog veel innovatie mogelijk, zo luidde de overkoepelende boodschap in de lezing van Carles Díaz Tarragó. De Catalaan was ruim 10 jaar actief als kweker en teeltpionier. Vandaag de dag doet hij als kartrekker van de groep Teb Verd sccl onderzoek naar eetbare paddenstoelen. Hierbij gaat men terug naar de basis: er wordt gekeken naar wilde paddenstoelen die deels al lokaal geconsumeerd worden en vervolgens geprobeerd deze in een gesimuleerde teeltomgeving op substraat te kweken. Indien de rassen aantoonbaar eetbaar zijn, worden ze aan een smaakpanel, deels bestaande uit vooraanstaande gastronomen, voorgeschoteld. Zo wordt er gekeken welke soorten eventueel het potentieel hebben om in de toekomst commercieel te worden geteeld.
Voor meer informatie:
Evelin Krolopp
ESSMI e.V.
Ernst-Moritz-Arndt-Str. 7
06114 Halle/Saale, Duitsland
Tel.: +49 345 20850102
[email protected]
www.pilzbau.de