Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA en douane zetten stappen om doorlooptijden D-controles te verkorten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Douane hebben gisteren een plan van aanpak gepresenteerd om op korte termijn de lange doorlooptijden van de D-controles in de haven van Rotterdam te verkorten. Deze zorgen al geruime tijd voor vertraging bij importeurs van veterinaire en fytosanitaire goederen. Momenteel bedraagt de doorlooptijd 245 uur, terwijl de norm 36 uur is, schrijft evofenedex.

D-controles zijn de voorlopige documentcontroles waaraan alle veterinaire en fytosanitaire zendingen uit derde landen worden onderworpen. Om de lange doorlooptijden van de D-controles in de haven van Rotterdam te verkorten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten de helft van haar documententeam over te dragen aan de Douane om de achterstanden sneller weg te werken.

Belangrijk aandachtspunt
Bij deze personele verschuiving ziet evofenedex wel een belangrijk aandachtspunt. Normaal gesproken behandelt het documententeam van de NVWA de documenten die door de Douane aan dit team worden overgedragen. Hierbij gaat het vaak om documenten met fouten van aangevers of autoriteiten uit derde landen, die ongeveer 15 procent van het totale documentvolume uitmaken. De doorlooptijd van deze documenten ligt momenteel tussen de 24 en 48 uur (conform de beoogde doorlooptijd). Door de personele verschuiving zal de doorlooptijd naar verwachting echter toenemen.

Tegelijkertijd biedt de nieuwe werkwijze aangevers een stimulans om nauwkeuriger te werken en fouten te verminderen. De NVWA neemt regelmatig contact op met bedrijven over terugkerende fouten, maar tot nu toe hebben deze terugkoppelingen nog niet tot zichtbare verbeteringen geleid. De komende weken zal de NVWA samen met evofenedex de veelgemaakte fouten bespreken.

Met voorrang behandelen
evofenedex heeft de NVWA en Douane verzocht documenten met fouten afkomstig van buitenlandse autoriteiten eruit te filteren en met voorrang te behandelen, om zo vertragingen in deze specifieke stroom te beperken. De NVWA onderhoudt regelmatig contact met autoriteiten in derde landen om deze op de hoogte te brengen van geconstateerde fouten en mogelijke verbeteringen.

Tijdelijke capaciteitsproblemen
De NVWA waarschuwt zelf voor tijdelijke capaciteitsproblemen bij keurpunten, omdat het wegwerken van oude achterstanden kan leiden tot een plotselinge toename in keuringsaanvragen. Naast de inzet van het NVWA-team blijft de Douane verdere maatregelen treffen. Zoals het werven van extra personeel, het faciliteren van meer thuiswerkopties en het efficiƫnter bundelen van documenten per specialisatie.

Oproep aan importeurs
De Douane en NVWA publiceren binnenkort op hun websites een nieuw bericht over de laatste ontwikkelingen. evofenedex doet opnieuw een oproep aan importeurs van fytosanitaire en veterinaire goederen om kritisch te kijken naar hun eigen rol in het proces, documenten tijdig aan te leveren en eventuele fouten terug te koppelen naar de NVWA. Voor vragen over D-controles kunnen bedrijven contact opnemen de ledenservice van onze ondernemersvereniging.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: