Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anne de Groot (De Bataat Boer) zet dit jaar in op de versmarkt

"Op termijn gaan we in Nederland naar een jaarrond teelt van zoete aardappelen toe"

Tholen - Drie jaar geleden startte Anne de Groot van het gelijknamige landbouwbedrijf in Creil op circa 200 hectare de teelt van zoete aardappelen op. "We zijn kleinschalig van start gegaan met de teelt van 1 hectare om te kijken welke mogelijkheden deze teelt ons biedt. Als gangbaar bedrijf staat er veel druk op het gebruik van chemicaliën en bemesting. Het voordeel is dat je daar met zoete aardappelen weinig van nodig hebt, wat je een stuk minder kwetsbaar maakt als er gewasbeschermingsmiddelen wegvallen."

In het eerste jaar richtte De Bataatboer, zoals De Groot zichzelf noemt, zich bij de afzet voornamelijk op de verwerkende industrie. In het tweede jaar schaalde hij de zoete aardappelteelt op naar 5 hectare, verdeeld over 2,5 hectare van het ras Covington voor de fritesmarkt en 2,5 hectare Bellevue voor de versmarkt. Daarnaast testte hij kleinschalig andere rassen zoals Radiance en Orleans.

"De afname van Hollandse zoete aardappelen voor de fritesindustrie is beperkt, onder meer omdat vorig jaar een grote Belgische verwerker gestopt is met Nederlandse zoete aardappelen. Ook hadden we vorig jaar veel te veel stuks voor de industrie en omdat ze fijn bleven zijn er uiteindelijk meer zoete aardappelen in de puree beland dan in de friet. Om die reden hebben wij dit jaar de focus op de afzet richting de retail en hebben we gekozen voor een aanplant van zo'n 7 hectare Bellevue en nog maar 1 hectare Covington/Beauregard voor de industrie", vertelt Anne.

Markt nog niet volwassen
"We zagen vorig jaar dat de teelt voor de versmarkt goed is gelukt en we konden ook goed de afzet richting de Nederlandse supermarkten organiseren", vertelt Anne. "Tegelijkertijd is de markt voor Nederlandse zoete aardappelen echt nog in ontwikkeling. Er is nog een grote onbekendheid bij de afnemers met de Nederlandse kwaliteit, terwijl die hartstikke goed is. De monsters die ik meeneem worden dan ook erg gewaardeerd. Ik heb zelfs nu nog zoete aardappelen van de oude oogst vorig jaar, die ik prima kan verkopen. Maar de markt is nog klein en nog niet helemaal volwassen. We zien de binnenlandse markt als belangrijkste afzetmarkt voor onze zoete aardappelen, aangevuld met omliggende landen zoals België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk."

"Ik ben ervan overtuigd dat we op termijn, zeg drie, vier jaar, naar een jaarronde teelt van zoete aardappelen in Nederland kunnen. De vraag is of dit kostprijstechnisch lukt, want als de Egyptische aanvoer losbarst, is het prijsverschil vaak te groot, maar kwalitatief voorzie ik geen belemmeringen", vervolgt de bataatboer. "Uitdaging voor ons als teler is dat je alle kwaliteiten en maten een plekje moet kunnen geven. De vraag vanuit de retail is heel divers. De ene supermarkt wil juist fijne maten, terwijl de ander weer de voorkeur heeft voor de grove maten. We zien dat de acties bij de supermarkten behoorlijk bepalend zijn voor de volumes bij de verkoop."

Kennis en mechanisatie delen
"Het aantal telers in Nederland dat zoete aardappelen teelt is niet zo groot. Er zijn best wat telers die het een jaar geprobeerd hebben, maar ook weer gestopt zijn. Inmiddels hebben we een clubje van circa vijftien telers dat de teelt echt serieus oppakt", vertelt Anne. "Een groot deel daarvan is bereid om kennis en mechanisatie te delen. Zo gebruiken collega-telers onze machines en laat ik onze zoete aardappelen weer bij collega-telers spoelen. Onder leiding van Delphy wisselen we veel informatie uit en ook in België vindt er het nodige onderzoek plaats."

"Al met al zijn we in de hele keten nog veel aan het leren met elkaar. De teelt staat echt nog in de kinderschoenen. Zo konden we dit jaar het ras Bellevue niet zo vroeg geplant krijgen als we wilden, omdat we het laatste plantmateriaal pas begin juni binnenkregen. En het is belangrijk dat de zoete aardappelen de grond uit zijn als de temperatuur onder de 10 graden gaat. Waar gewone aardappelen geen vorst kunnen verdragen, is dat bij zoete aardappelen al eerder bereikt, dus begin oktober moet je echt uiterlijk aan het rooien zijn", vertelt Anne. "Persoonlijk vind ik het een hele mooie teelt. Door de folies op de ruggenteelt heb je behalve de plantgaten van onkruid nauwelijks last en warmen de ruggen mooi op."

Het nieuwe seizoen ziet Anne met vertrouwen tegemoet. "We zijn nog op zoek naar partners die interesse hebben in lokaal geteelde, kwalitatief hoogwaardige zoete aardappelen. Al onze producten zijn GlobalGAP en ook Planet Proof-gecertificeerd. Richting de versmarkt zetten wij vol in op Bellevue. Dat is een perfect ras voor de consumptiemarkt met een mooie vorm en een mogelijke beschadiging steekt niet gelijk af op het product. Maar tegelijkertijd blijven we veel nieuwe rassen telen om uiteindelijk tot het ultieme ras te komen. Het liefst heb je een ras met een mooie vorm, die ook geschikt is voor de friet. Dat is nu met het lagere drogestofgehalte van de Bellevue nog lastig."

Voor meer informatie:
Anne de Groot
De Bataat Boer
Klutenpad 14
8312 PK Creil
Mob: 06-46266536
[email protected]
www.debataatboer.nl