In Zimbabwe ondervindt de ambitie om te profiteren van de stijgende wereldwijde vraag naar blauwe bessen aanzienlijke financiële obstakels, zoals aangegeven door telers zoals Willard Zireva. Deze uitdagingen omvatten een ernstig gebrek aan financiering en beperkte steun van de overheid. Ondanks een gunstig klimaat, waardoor Zimbabwe een van de grootste blauwe bessenproducenten ter wereld is geworden met een jaarlijkse oogst van 7.000 ton, hebben telers moeite om de benodigde fondsen voor hun activiteiten te verkrijgen.
De tuinbouwexport van het land, met blauwe bessen als een belangrijk onderdeel, genereert jaarlijks meer dan 100 miljoen dollar. De groei van de sector wordt echter belemmerd door de terughoudendheid van de banksector om projecten te financieren, wat wordt toegeschreven aan de instabiliteit van het grondbezit. Het probleem wordt nog verergerd door de weigering van de banken om pachtcontracten van 99 jaar als onderpand te accepteren en hun algemene terughoudendheid om leningen te verstrekken vanwege historische gevallen van landverwerving door de staat.
Zireva, die het teeltbedrijf Talana runt, heeft deze financieringsproblemen persoonlijk ervaren en is aangewezen op zijn eigen spaargeld om met de teelt van blauwe bessen te beginnen. De kosten voor het telen van blauwe bessen in Zimbabwe zijn aanzienlijk, met minstens $100.000 per hectare nodig voor de import van essentiële materialen en infrastructuur. Zireva benadrukt dat de overheid moet ingrijpen door concessionele financiering te bieden aan telers, zodat ze kunnen profiteren van de grote vraag naar blauwe bessen, vooral vanuit markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Oost-Azië.
De Horticultural Development Council (HDC) sluit zich aan bij het sentiment over de kritieke behoefte aan langetermijnfinanciering om het doel van een verdubbeling van het areaal blauwe bessen tegen 2030 te bereiken. Zonder deze steun lopen de groei en het marktaandeel van de sector gevaar, aldus Linda Nielsen, CEO van de HDC.
Bron: Reuters