Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: Afzet avocado en macadamianoten stijgt, terwijl citrus moeilijkheden ondervindt

De Zuid-Afrikaanse exportsectoren, met name avocado's en macadamia's, maken een dynamische fase door van groei en uitdagingen, zoals gedetailleerd wordt beschreven in het Absa AgriTrends rapport dat werd gepresenteerd op Nampo Cape. Het rapport, dat zich richt op citrus, avocado en macadamia, belicht de verschillende factoren die deze sectoren beïnvloeden, waaronder klimaatschommelingen en wereldwijde concurrentie.

Voor avocado's ziet het exportseizoen van 2024 naar de Europese Unie er veelbelovend uit, dankzij een daling in de Peruaanse productie als gevolg van El Niño, met een verwachte stijging van 10% in de Zuid-Afrikaanse export. Desondanks neemt de concurrentie uit Kenia toe. De potentiële opening van markten in China, Japan en India biedt een kans om 2,8 miljard nieuwe consumenten te bereiken, hoewel er in India nog steeds problemen zijn met de kwaliteit en de consumentenvoorlichting.

De prijzen van macadamianoten zijn gestegen door een sterke vraag en een kleinere oogst dan verwacht, waardoor de voorraden vroegtijdig uitgeput raakten en de prijzen stegen, vooral voor gepelde macadamianoten.

De citrussector heeft echter te kampen met klimatologische tegenslagen en concurrentiedruk, wat gevolgen heeft voor de grootte en de kwaliteit van het fruit. Ondanks deze uitdagingen floreert de verwerkings- en sapmarkt, gesteund door wereldwijde omstandigheden zoals El Niño en citrusgreening in Brazilië. Toch wordt de noodzaak van gediversifieerde marktstrategieën benadrukt door de toenemende concurrentie, vooral van Egypte op de EU-markt.

Hoewel de druivensector zich herstelt, met verbeterde exportvolumes en prijzen, wordt deze sector geconfronteerd met mogelijke obstakels door de toegenomen concurrentie en een nattere La Niña-cyclus. Telers blijven hoopvol en investeren in kwaliteitsverbetering en het nemen van logistieke hindernissen.

Bron: Food for Mzansi

Publicatiedatum: