Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kokosoogst in Ivoorkust daalt door verouderde bomen

Kokosnoten uit Ivoorkust worden jaarrond geteeld en geëxporteerd, met oogsten die om de vier tot vijf maanden plaatsvinden, afhankelijk van de variëteit. "Ondanks de klimaatverandering blijft de seizoensgebondenheid min of meer intact en blijven de kalenders gebruikelijk," zegt Philippe Abbe, manager van Fruits Foudjôh.

"We merken echter een daling in de kokosvolumes in de afgelopen jaren," zegt Abbe. "Deze daling is te wijten aan twee belangrijke factoren. Ten eerste leidt verstedelijking tot het verlies van landbouwgrond, wat gevolgen heeft voor de kokossector. Ten tweede worden kokospalmen over het algemeen ouder en moeten ze worden vervangen. Vorig seizoen zagen we een opbrengstdaling van wel 30-40% ten opzichte van de gebruikelijke volumes," voegt de teler toe.

De meest voorkomende kokosnootvariëteiten in het land zijn GAO (Grand Ouest Africain), naast hybride variëteiten. Grote gebieden worden uitsluitend voor biologische kokosnoten verbouwd. De populairste maten zijn A40 (550g-650g), B50 (400g-549g) en A35 (650g-900g), volgens sectorbronnen. COPRAH-walnoten (gedroogd of gebroken) zijn ook gewild bij binnenlandse oliefabrieken en in naburige West-Afrikaanse landen.

"Massale herbeplanting van kokosnoten is een must. De vraag naar biologische kokosnoten is sterk op de Europese markt, vooral in Nederland. We zien ook een behoorlijke vraag vanuit Oosterse landen," legt Abbe uit.

"We hebben een groot voordeel, we kunnen jaarrond volledig biologische kokosnoten leveren in Europa, in minder tijd en met lagere transportkosten dan andere origines in Zuid-Amerika en Azië", besluit Abbe.

Voor meer informatie:
Philippe Abbe
Fruit Foudjôh
Tel: +2250709451042
[email protected]

Publicatiedatum: