Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt komkommers

Op dit moment stijgen de komkommerprijzen in veel landen. Een recente TikTok-video is viraal gegaan en heeft de consumptie in Nederland en IJsland verhoogd. In de regio Almería in Spanje wordt verwacht dat de beschikbaarheid van komkommers zal verbeteren. In Italië blijven de prijzen hoog en is de vraag zelfs hoger. Het weer heeft de teelt enkele weken vertraagd, wat heeft bijgedragen aan de hoge prijzen. Ook in Duitsland zijn de prijzen gestegen, waarbij het aanbod voornamelijk wordt gedomineerd door Nederland en België. In augustus waren de komkommerprijzen in deze landen buitengewoon hoog. Hoewel de TikTok-trend heeft bijgedragen aan de stijging van de vraag, was er geen tekort aan aanbod dat de prijzen volledig kan verklaren. In IJsland waren komkommers erg populair, maar gelukkig bleven de prijzen stabiel ondanks een daling in de volumes. In Frankrijk bleven de volumes constant, maar waren de prijzen hoog.

In Zuid-Afrika is de prijs van komkommers fors gestegen, mede door het koude weer eerder in de winter, dat de groei en opbrengst verminderde. In Noord-Amerika is de komkommeraanvoer beperkt. De aanvoer uit Mexico is momenteel gering en de lokale teelt in de VS is grotendeels gestopt voor het seizoen. Het warme weer eerder deze maand heeft geleid tot bloeiuitval, wat schade heeft toegebracht aan de tweede en derde oogst van veldkomkommers, samen met problemen door regen in sommige lokale regio's.

Nederland en België: Hoge prijzen in augustus
In de maand augustus lagen de komkommerprijzen dit jaar opvallend hoog in Nederland en België. Waar op de Belgische veilingen gemiddeld een stuksprijs van rond de 40 eurocent gebruikelijk is, lagen de prijzen nu ruim 2 keer zo hoog. En dat niet één week, maar meerdere weken achter elkaar. Ook vanuit de Nederlandse handel kwamen dezelfde geluiden.
Een makkelijke verklaring voor de hoge prijzen is er niet. De producties lagen niet opvallend laag. Bovendien zijn vanwege virusperikelen meerdere tomatentelers (ook) komkommers gaan telen. Het leverde in 2023 een gestegen areaal op. Definitieve areaalcijfers voor 2024 zijn er nog niet. Wel is bekend dat enkele tomatentelers toch weer terug zijn geschakeld van komkommer naar tomaat. De vraag was goed vanwege het zomerweer, maar de zon heeft vaker goed geschenen. En het klopt dat er een TikTok-hype was rond komkommers, maar om de opvallend hoge prijzen in augustus daardoor te verklaren, dat gaat ook wat te ver. Afgelopen week, de eerste septemberweek, zijn de komkommerprijzen wel weer een stuk gedaald. Net geen 70 eurocent per stuk gemiddeld is nog altijd wel een hoge prijs.

De traditionele teelten lopen nog door tot in oktober. Met een prijspiek in mei en in augustus en tussendoor geen hele grote prijsdalingen is er sprake van een redelijk tot goed komkommerjaar.
De belichte start van het jaar viel qua prijsvorming wel tegen. Deze winter zullen er ook weer komkommers onder belichting geteeld gaan worden. Diverse telers schakelden om naar full LED-belichting. Dat de energieprijzen niet meer zo hoog liggen als de afgelopen jaren, helpt ook mee.

Duitsland: Prijzen stijgen

Binnenlandse, Nederlandse en Belgische komkommers domineren de markt. Het prijsniveau is nog steeds vrij hoog en stijgt in sommige gevallen zelfs.

Frankrijk: Stabiele volumes, hoge prijsniveaus
Dit jaar verhinderde slecht weer (sinds oktober 2023) eventuele pieken in de teelt. De volumes bleven dan ook stabiel van week tot week. Er waren geen grote hittepieken en de gewassen verouderden sneller door het gebrek aan licht in de lente en de zomer. De regen en vochtigheid bevorderden echter de ontwikkeling van Botrytis en echte meeldauw, die zeer moeilijk te beheersen zijn.

Wat betreft de markt: komkommers zijn een weersafhankelijk product, maar de consumptie heeft niet al te veel geleden onder het gebrek aan zonlicht, dankzij de activiteiten van supermarkten. "Komkommers zijn een relatief goedkoop product en in deze inflatoire context konden we dankzij de promoties in de retail tijdens het seizoen de verkoop op peil houden en hadden we een vrij regelmatige uitverkoop", legt een teler uit. Wat de prijzen betreft, zijn de niveaus dit jaar vrij hoog.

Spanje: Verbetering in beschikbaarheid van komkommervolumes verwacht
In Almería zijn de nieuwe komkommeraanplantingen al begonnen. "De zomerkomkommers werden begin juli geplant en zijn hun cyclus aan het afronden. Er was een klein gat begin september met de Nederlandse komkommer, maar vanuit de sector en op basis van de informatie die we hebben, wordt een verbetering in de beschikbaarheid van volumes verwacht," legt een marktdeelnemer uit de sector uit.

"Wat de andere variëteiten betreft, is er een tekort aan Franse en Spaanse komkommers en de beschikbaarheid van volumes zal pas tegen het einde van deze maand verbeteren. De prijzen gaan daarentegen vrij goed, rond de 1,30-1,40 euro/kg voor de meest commerciële maten."

"Het telen van komkommers bij warm weer brengt veel uitdagingen met zich mee. Ze hebben veel meer irrigatie nodig, kunnen makkelijk ontworteld raken, en zijn vatbaarder voor plagen. Hierdoor is de teelt van komkommers in Almería in de zomer erg moeilijk, maar ook zeer de moeite waard," aldus een Spaanse marktdeelnemer.

Italië: Hoge prijzen met een nog grotere vraag
De komkommerprijzen zijn al enkele weken erg hoog. Een grote grossier in Noord-Italië verklaart dat het weer de teelt heeft vertraagd, waardoor de hoeveelheden die de groothandelsmarkten bereiken de laatste weken beperkt zijn, terwijl de vraag groter is dan het aanbod. In week 37 werd de Italiaanse komkommer in de groothandel gekocht voor gemiddeld €1,50 per kilo, iets meer als de kwaliteit perfect was. Voor het Nederlandse type, dat langer is en andere smaakeigenschappen heeft, werd tot €2,00 per kilo betaald. Volgens de grossier start de nieuwe Italiaanse teelt in oktober, eerst in Campanië en vervolgens in Sicilië in november en december. Momenteel wordt het planten in Campanië en in de Agro Pontino (Lazio) afgerond.

Een Siciliaanse grossier merkt op: "Deze zomer was er niet veel vraag naar komkommers omdat de kwaliteit in juli en augustus door de droogte niet optimaal was. Als gevolg daarvan bleef de vraag beperkt, ondanks dat de prijzen niet de laagste waren, gemiddeld €1,20 per kilo. Op 10 september varieerden de prijzen van €0,70 tot €1,00 per kilo. De kwaliteit verbetert nu, en de teelt van lange, zoete komkommers van het Nederlandse type, met prijzen van €1,50 tot €1,80 per kilo, neemt ook op Sicilië toe. Helaas is de doornige variëteit vaak bitter en niet populair bij de jongere generatie."

Volgens GfK Consumer Panel Services worden komkommers gekocht door 45% van de Italiaanse huishoudens. De hoeveelheid gekochte komkommers is door de jaren heen redelijk stabiel gebleven, hoewel het patroon is veranderd: er worden kleinere hoeveelheden gekocht, maar wel vaker. Dit maakt allemaal deel uit van de budgetcontrolestrategie voor huishoudelijke uitgaven die gezinnen al enige tijd toepassen met het oog op een algemene prijsstijging. Het verkoopseizoen voor deze groente blijft geconcentreerd op de zomerperiode, met juni en juli als de piek van de verkoop.

IJsland: TikTok video vergroot vraag naar komkommers
Een recente TikTok-video over komkommersalade heeft de vraag naar de groenten in IJsland doen toenemen. Dit leidde tot een gedeeltelijk tekort, maar het kwam op een moment dat telers aan het omschakelen waren. Een grote importeur merkte op dat de grotere vraag niet tot hogere prijzen leidde. Ongeveer 99% van de komkommers die in IJsland worden geconsumeerd, worden lokaal geteeld. Ze worden jaarrond met belichting geteeld, maar telers moeten de planten in de kassen ongeveer twee tot drie keer per jaar vervangen. Dit zorgt voor een lagere teelt in bepaalde weken, waardoor het aanbod lager is dan normaal. Sommige telers beginnen de volumes te verhogen naarmate de nieuwe planten rijper worden en er meer volumes beschikbaar komen voor de lokale markt.

Zuid-Afrika: Aanzienlijke prijsstijging
Komkommers werden verhandeld tegen R15 (0,78 euro) per kg, een aanzienlijke prijsverhoging, aldus een handelaar op de markt van Johannesburg, als gevolg van de kou van een paar maanden geleden die de groeisnelheid en opbrengst heeft verminderd. De dagprijs op de markt in Johannesburg is R22/kg (1,14 euro) voor kartons van 8 kg.

De komkommers van Gauteng worden momenteel geteeld in de provincie Limpopo, meestal onder tunnels, en er wordt verwacht dat de komkommervolumes zullen toenemen naarmate de temperaturen stijgen, samen met de wens van consumenten om salade te maken.

Noord-Amerika: Beperkt aanbod van komkommer
De aanvoer van komkommers uit Mexico is op dit moment beperkt. Sommige telers, vooral in het centrale deel van Mexico, zijn bezorgd over contracten voor komkommers en er zou dit jaar aarzeling kunnen zijn om contracten af te sluiten.
Ook de binnenlandse, meer lokale teelt van komkommers is grotendeels beëindigd voor het seizoen. Het warme weer zorgde eerder deze maand voor een bloeiverlies, waardoor zowel de tweede als de derde oogst van veldkomkommers schade opliep. Sommige lokale regio's werden ook getroffen door regen. Ondertussen komt de teelt van komkommers in Georgië traag op gang.
Het aanbod van kaskomkommers, dat aanvankelijk overvloedig was, is sindsdien afgenomen en de prijzen zijn gestegen. Door het beperkte aanbod nam de vraag aanvankelijk af, maar deze is recent weer toegenomen.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt ananas

Publicatiedatum: