Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU handhaaft bescherming Nadorcott-mandarijnen

Het Gerecht van de Europese Unie heeft de bescherming van het mandarijnenras Nadorcott, dat sinds 2004 in bezit is van de koning van Marokko, bevestigd. Dit gebeurde na het verwerpen van een beroep door het Cordovaanse bedrijf Eurosemillas, dat had geëist dat deze bescherming ongeldig werd verklaard.

De uitspraak van woensdag verwerpt de argumenten van Eurosemillas, die het gebrek aan ambtshalve onderzoek door het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO) bekritiseerde. Het CPVO had eerder in 2020 al een beroep van Eurosemillas afgewezen, nadat het had geoordeeld dat dit beroep "ongegrond" was.

Eurosemillas betoogde dat het Nadorcott-ras niet voldeed aan het nieuwheidsvereiste, omdat vóór het einde van de respijtperiode al overdrachten van componenten en geoogst materiaal van dit ras hadden plaatsgevonden voor exploitatie, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Het Gerecht van de Europese Unie merkte echter op dat deze leveringen door Eurosemillas als louter experimenteel waren aangemerkt en dat de aanplantingen tijdens de respijtperiode plaatsvonden, wat de nieuwheid van het Nadorcott-ras niet aantast.

Daarnaast stelde Eurosemillas dat de aanvraag voor de bescherming van het Nadorcott-ras ongeldig was vanwege onjuiste informatie, en betoogde zij dat dit zou verhinderen dat een indieningsdatum werd toegekend die de verlenging van de "grace period" in de EU mogelijk zou maken. Het Gerecht oordeelde echter dat het CPVO terecht had geconcludeerd dat de aanvraag voor bescherming geldig was.

Bron: europapress.es

Publicatiedatum: